Paikallislehdet kannustavat

Paikallislehti on oman alueen peili ja menestyäkseen sen tulisi olla mahdollsimman tiiviissä vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. Paikallislehden tehtävänä on pitää lukijansa ajan hermolla ja avata monipuolisesti niitä tärkeitä asioita, joille alueen kehitystä ja hyvinvointia rakennetaan. Lukijat ovat tavallaan etuoikeutetussa asemassa tietämään sen, missä mennään ja ennakoimaan sen, minne tätä menoa tullaan.

Paikallislehden tehtävä on myös kannustaa kuntalaisia kiittämällä hyvistä töistä ja jakamalla niistä tunnustusta; muutenkin kuin lehden palstoilla.

Kotiseutu-uutiset on ollut tässä tiedonvälitystyössä mukana neljä vuosikymmentä, sillä lehden ensimmäinen numero ilmestyi 9. joulukuuta 1966. Vuosien myötä on kuvaan tullut kaksi muutakin kannustustapaa.

Vuodesta 1981 on Kotiseutu-uutiset useimpien muiden paikallislehtien tavoin jakanut Antti-patsasta, jonka nimi tulee ensimmäisestä ”paikallislehden” perustajasta. Suomenkieliset Tietosanomat aloitti ilmestymisensä jo 1700-luvun lopulla.

Paikallislehden Antti-patsas on annettu ensisijaisesti paikkakunnallaan aikaansaavaksi katsotulle henkilölle. Moni tämän palkinnon saaneista on lisäksi ollut esimerkiksi omilla kirjoituksillaan monipuolistamassa lehden sivuja tai tehnyt muulla tavoin yhteistyötä lehden kanssa.

Vuodesta 1985 on Kotiseutu-uutiset jakanut lisäksi Vuoden Teko -kannustuspalkintonsa, ja se ketju on ollut tänne saakka katkeamaton. Palkittavat ovat löytyneet mm. urheilun, kulttuurin, vapaaehtoistyön tai tangolaulun taitajista. Sekaan on mahtunut niin suuria seikkailijoita kuin ihmisläheisiä hyväntekijöitäkin.

Nämä valinnat ovat lehden kutsuman yli kymmenhenkisen raadin ratkaisuja. Raadin valinnoissa on haettu sekä alueellista kattavuutta että monipuolista näkemystä Liperin ja Rääkkylän asioihin.

Tämänvuotisen palkinnon saaja on vielä salaisuus, mutta ensi viikon torstain juhlanumerossa esirippu vedetään sivuun.

Kotiseutu-uutisille tämänkertainen Antti-patsaan jako on 23:s. Ensimmäisen patsaan sai liperiläisvaikuttaja Lauri Karttunen, toisen Rääkkylän kunnanjohtaja Ilkka Simanainen. 1980-luvun ensimmäiselle puoliskolle tuli jaossa kaksi välivuotta, mutta siitä lähtien ketju on ollut katkeamaton.

* * *
Maakunta-Antti on jaettu vuodesta 1981 saakka eli jo täysi neljännesvuosisata. Nyt alueen 11 lehteä edustava paikallislehtikerho päätti antaa Kari Ovaskan veistämän patsaan toimitusjohtaja Kyösti Kakkoselle Joensuusta. Vaikka maakunnan vaikuttajien ketju on käyty jo 25 kertaa läpi, hyviä ehdokkaita riittää.

Kyösti Kakkosen teot mm. ”Laupiaana samarialaisen” ulottuvat koko maakuntaan, Myös Tokmanni-kaupat ovat levinneet vaiheittain kattamaan maakunnan varsin hyvin. Tänän vuoden aikana tapahtuneet siirrot ovat synnyttäneet koko maahan halpahintakaupoista koostuvan ketjun.

Valinnan perusteena on kuitenkin lähinnä ollut kiireisen toimitusjohtajan humaani asenne moneen asiaan ympärillään. Yhtenä esimerkkinä on yleisurheilun tulevia huippuja kasvattava Kunniakierros -kampanja. Ensi viikolla viisikymppiä täyttävä Kakkonen on kunniakierroksillaan ollut useana vuotena valtakunnan ykkönen: eii välttämättä nopein, mutta tuloksellisin kuitenkin. Hän on juossut Urheiluliiton ja Pyhäselän Urheilijain kassaan peräti 200.000 euroa.

Kyösti Kakkonen tunnetaan maakunan rajojen ulkopuolellakin. Urheilun lisäksi taide ja kulttuuri ovat lähellä sydäntä. Taidetta on isoihin näyttelyihin saakka; maalauksia, lasia, keramiikkaa. Monet esineistä ovat ainutlaatuisia.

Vastaa