Hieno, hävettävä harrastus
KOLUMNI Oikein, nurin, oikein, nurin, oikein, nurin. Helmineuleen rytmi on kaikessa yksinkertaisuudessaan rauhoittava. Lanka soljuu sormien lomassa ja silmukat seuraavat toisiaan liki loputtomana virtana. Ja juuri sehän neulomisessa on parasta, käsillä tekeminen. Lopputulos – tai se, tuleeko valmista koskaan – on minulle sivuseikka. Tärkeintä on matka, ei määränpää. Sillä silmukoiden viitoittamalla tiellä mieli lepää ja ajatus saa juosta vapaasti. Tai olla juoksematta. Kun päivä on harmaa ja mieli musta, tuntuu helpottavalta keskittyä monotonisesti toistuviin silmukoihin. Ne luovat järjestystä kaaoksen keskelle.
En ole ainoa, joka on tykästynyt neulomiseen. Taitoliiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 35 prosenttia suomalaisista kertoo neulovansa vähintään muutaman kerran kuukaudessa, 24 prosenttia jopa päivittäin tai viikoittain. Käsityöharrastus on muutoinkin voimissaan: 49 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo tekevänsä käsitöitä, nikkaroivansa tai rakentelevansa vähintään muutaman kerran kuukaudessa.
Taitoliiton mukaan käsitöiden harrastaminen on lisääntymään päin. Syyskuussa 2024 tehdyn kyselyn mukaan vain 15 prosenttia vastanneista ei ole tehnyt mitään käsitöihin liittyvää viimeksi kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2018 vastaava luku oli 23 prosenttia. Näiden lukujen valossa olemme varsin aktiivisia kädentaitojen harrastajia – olkoonkin, että tutkimukseen vastanneista valtaosa tavoitettiin Taitoliiton jakelun kautta, joten heidän voi olettaa lähtökohtaisesti olevan käsitöistä kiinnostuneita.
Miksi kädentaitoihin tykästyneet sitten tarttuvat virkkuukoukkuihin ja vasaroihin? Taitoliiton teettämän tutkimuksen mukaan käsitöitä harrastetaan ennen muuta rentoutumisen ja koetun palkitsevuuden vuoksi. Käsitöiden tekeminen koetaan rauhoittavaksi ja sen sanotaan lisäävän mielen hyvinvointia. Se on myös tapa ilmaista itseään ja luovuuttaan.
Silti käsitöiden tekemistä myös hävetään. Käsityövaikuttaja ja neulesuunnittelija Veronika Lindberg, joka sosiaalisessa mediassa tunnetaan nimellä Kutovakika, on kertonut ettei teininä kehdannut neuloa muiden nähden. Neulominen kun ei ollut cool. Nyt tilanne on toinen: Lindbergin tekemää Youtube-videota häämekon neulomisesta on katsottu yli viisi miljoonaa kertaa. Ja silti ei ole: itse olen kuullut teräväkielisiä kommentteja mummo-harrastuksesta, kun olen viettänyt aikaani neulepuikot tai virkkuukoukku kädessä. Ikään kuin käsitöiden tekemisessä olisi jotain vanhanaikaista, reippaan aikuisen pirtaan sopimatonta.
Tilastokeskuksen tuoreimman ajankäyttötutkimuksen mukaan eniten käsitöitä tekevät 65 vuotta täyttäneet naiset. Siinä mielessä mummo-kommenteilla on totuuspohjansa. Mutta oikeuttaako se arvostelun? Rakkaan harrastuksen mollaaminen kun voi tuntua neulepuikon pistolta suoraan sydämeen.
Hanna-Leena Kunttu
Kirjoittaja on Kotiseutu-uutisten entinen toimittaja,
jolla on työn alla ainakin kaksi huivia ja yksi torkkupeitto.