Valkoposkihanhien ampumiseen lupia

Varsinais-Suomen Ely-keskus on myöntänyt poikkeuslupia yhteensä 3555 valkoposkihanhen ampumiseksi tänä syksynä. Lupia on myönnetty 115. Ne sijoittuvat lajin arktisen muuton reitille, joka tuo valtaisia lintumääriä muun muassa Keski-Karjalaan.

Ampumisen lisäksi on kyseisillä paikoilla käytettävä myös muita karkotusmenetelmiä. Hakijat kertovat esimerkiksi ajelleensa kulkuneuvoilla ja käyttäneensä valopelokkeita.

Rääkkylään on myönnetty kahdelle tilalle lupa ampua tänä syksynä yhteensä 60 valkoposkihanhea ja saman verran ensi vuonna. Hakemus koskee Jouhtenuslammen ja Oravilahden kuivatusalueen pelloille sijoittuvaa yhteensä 123 hehtaarin alaa.

Vakavia valkoposkihanhien aiheuttamia vahinkoja on ilmennyt kyseisillä pelloilla kolmen vuoden ajan, sillä hanhia on paikalla jopa kymmenien tuhansien yksilöiden parvina. Linnut syövät päivässä noin kymmenen hehtaaria nurmia, joka olisi ollut tarkoitus syöttää lypsykarjalle.

Luonnonvarakeskus tekee muutamilla pelloilla tutkimusta ampumisten vaikutuksista. Rääkkyläläispellot ovat mukana tässä tutkimuksessa.

Kevät olisi tärkeämpi

Liperiläisen Vesa Erosen sai kahdelle tilalleen luvan yhteensä 80 valkoposkihanhen ampumiseen tänä syksynä. Vuoden päästä samoilla pelloilla voidaan ampua saman verran rauhoitettuja siivekkäitä. Hän haki lupaa tuhannen linnun ampumiseen.

Tiloilla on kokoa yhteensä 412 hehtaaria – alasta noin 2/3 sijaitsee Liperin puolella.

Syysmuuton aikana ampuminen ja muiden karkotuskeinojen käyttäminen ovat sallittuja lokakuun loppuun saakka. Yhtenä päivänä saa yhdellä kohteella ampua enintään kolme valkoposkihanhea ja ammutuista hanhista on raportoitava päivittäin. Kevätmuuton aikana lintuja ei saa ampua, mutta muut karkottamiskeinot kovaäänisiä pelokkeita lukuun ottamatta ovat toukokuussa sallittuja.

– Oleellisempaa olisi ollut saada lupa keväälle, koska silloin tuhot ovat pahimmat säilörehupelloilla. Jos tällä saadaan muistijälki linnuille, niin onhan se ok. Parempihan tämä on kuin ei mitään, Eronen kommentoi lupapäätöstä.

Arvio tuhoista on tarkentunut tänä vuonna noin 250 000 euroon. Eronen on huolissaan omaisuudensuojasta, sillä korvaukset kattavat vain osan menetyksistä.

– Joka vuosi on juostava kovempaa, hän viittaa tappioiden kuittaamiseen.

Lupaprosessia hän kehuu sujuvaksi, mutta päivittäinen raportointivaatimus taas saa satikutia.

– Turhaa kiusantekoa. Meillä on oikeakin työ tehtävänä.

Juttu valkoposkihanhityöryhmän esityksestä

Juttua päivitetty 9.9.2020 klo 10.20: Lisätty Vesa Erosen kommentit ja tarkennettu tuhoarviota.

Vastaa