Flunssaoireet perheessä estävät päivähoidon

Lukuisat lapset ovat palanneet tällä viikolla koulun lähiopetukseen tai varhaiskasvatukseen. Monessa perheessä ohjeita on luettu tarkasti ja pohdittu, milloin lapsen on jäätävä kotiin.

Valtakunnallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeista puuttuu selkeä ohjeistus, miten toimitaan jonkun perheenjäsenen saatua hengitystieinfektion oireita. Yleisohjeissa todetaan, että oireisen henkilön on hakeuduttava koronatestiin. Tuloksia odotellessa perheen terveet lapset voivat olla koulussa, ellei tuolloin ole erityisen vahvaa epäilyä koronavirustartunnasta. Alle kouluikäisten hoitoon menon linjauksia perheenjäsenen oireillessa ei Thl:n sivuilta ole löytynyt, joten terveysasemille on tullut kyselyjä asiasta. Kouluterveydenhoitaja lähetti aiemmin tällä viikolla liperiläiskoulukkaiden perheille wilman kautta maakunnallisia linjauksia. Viesti sisälsi vastauksia myös varhaiskasvatusta koskien.

– Täysin oireetonta perheenjäsentä ei määrätä olemaan poissa koulusta tai töistä toisen perheeseen kuuluvan laboratoriokokeen vastausta odotellessa. Päivähoidossa käyvä lapsi jää kotihoitoon, kuului tarkennus.

Infektioiden torjuntayksikön vahvistama ohjeistus tarkoittaa siis, etteivät alle kouluikäiset lapset saa mennä päiväkotiin jonkun perheenjäsenen saatua hengitystieinfektion oireita.

Asiaa selvittäneen Liperin kunnan varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Helistenin mukaan vaikka perheenjäsenen koronatulos olisi negatiivinen, on kotihoitoa jatkettava, jos perheenjäsenen oireilu jatkuu.

Nuhaisia oireita saava lapsi ei voi mennä kouluun tai päiväkotiin, vaikka oireiden uskottaisiin liittyvän siitepölyallergiaan. Hänet tulee viedä herkästi koronavirustestiin.

– Siitepölyallergiaoireet tulee pyrkiä saamaan hyvin hallintaan lääkityksillä. Jos se ei onnistu, nuhaisen ja aivastelevan lapsen tulee jäädä kotiin, linjataan Thl:n sivuilla.

Tämä on jo aiheuttanut perheissä ihmetystä ja harmia.

– Jollakin allergiset oireet voivat kestää kuukausia, Helisten tietää.

– Neuvoisin näitä perheitä olemaan vielä yhteydessä terveydenhuoltoon, hän jatkaa.

Vastaa