Kevät tulee yllättäen myös viljelijälle!

Eipä kovin moni pitkän linjankaan viljelijä uskonut huhtikuun lopulla, että kahden viikon kuluttua on täysi tohina pelloilla. Aurinko ja lämpö saavat ihmeitä aikaan niin luonnossa kuin viljelijän mielessä. Viime kesän ja syksyn vetiset muistot pelloilta on lähestulkoon pois pyyhitty, ja uuteen kylvökauteen ryhdytään jälleen kerran toiveikkain mielin. Ja mikäs on pelloilla myllätessä kun aurinko hellii pitkästä aikaa toukotöiden tekijää monen epävakaisen kevään jälkeen ja jopa jyrät on otettu käyttöön haihtumisen estämiseksi!

Hienoa, että luonto on herännyt puolustamaan viljelijää, joka on joutunut monen taloudellisen kurimuksen kouriin viime vuosina. Krimin kriisi yhdessä maitokiintiöiden lakkauttamisen ja kaupan halpuuttamiskampanjan kanssa on romahduttanut markkinahinnat ja uusia markkinoita avautuu kovin hitaasti erilaisten tuontirajoitusten ja säädösten viidakossa. Hieno avaus saatiin kuitenkin lihapuolella Kiinaan ja toivotaan muiden tuotesektoreiden seuraavan perässä. Meillä on koko maailmassa ainutlaatuisia elintarvikkeita, jotka tuotetaan antibioottivapaasti ja pienillä torjunta-aine määrillä. Hyvä asia tässä on myös yhteistyö Ruotsin kanssa, että saadaan riittävät volyymit vientiä varten.

Hyvät uutiset tulevat osalle tiloista jo liian myöhään, koska hanskoja on jo ripusteltu naulaan. Edellä mainitut syyt ovat johtaneet romahdukseen tulosriveillä. Esimerkiksi käy eräs savolainen hyvin tehokas yhteisnavetta, jossa tilan tulos putosi 75 prosenttia kriisiä edeltäneestä ajasta. Tehtiin uusi investointi (40 prosenttia lisää tuotantoa), joka korjasi tulosta lähelle aikaisempaa tilannetta (velkaa tuli toki reilusti lisää). Kunnes maidon hinta laski uudestaan Euroopan ylituotanto tilanteen vuoksi. Kierre ei siis korjaudu aina edes tuotantoa lisäämällä.

Nyt olisi aika ruveta ruotsin ICA:n (ruotsalainen K-Kauppa) kaltaisiin viljelijän pelastamistalkoisiin, jossa asiakas voisi suoraan maksaa 10 senttiä maitolitrasta ja vastaavasti muista tuotteista suoraan tuottajalle. Muutoin on riskinä entistä nopeampi viljelijäkato ja kotimaisen ruuan häviäminen parempiin tai ainakin siitä oikeaa hintaa maksaviin suihin itäisille maille.

Aurinkoista alkukesää ja nautinnollisia hetkiä kotimaisten puhtaiden ja turvallisten elintarvikkeiden parissa toivottavat paikalliset viljelijät.

Jari Rouvinen

Vastaa