Itse rakentaen kodilla on sielu
Irlantilainen Mick Walsh haluaa rakentaa perheelleen talon, joka jo alusta pitäen on oma ja johon syntyy kodin sielu.
– Jokaisen pitäisi tahtoessaan pystyä rakentamaan oma talonsa, hän miettii tontilla kuin keskellä metsän sydäntä Vaiviossa.
Mick Walsh on ammatiltaan kirvesmies, joka osaa perinteisen rakentamisen taidot. Irlannista hän muutti Suomeen vaiviolaisen Marja Houtbeckersin kanssa, jonka lapsuuskodin läheisyyteen perheen koti rakentuu. Mukana kesän alussa aloitetuissa rakentamistöissä ovat myös pariskunnan lapset Leo ja Luna.
– I love Finland, Walsh hehkuttaa ja jatkaa:
– Rakastan metsää, marjoja, sieniä ja saunaa!
Talon ympärille valmistuu aikanaan ehdottomasti ulkosauna, mutta myös huussi, autotalli, kasvihuone, puuvaja ja työpaja.
Yksi suuri tila
Pyöreänmuotoiseksi rakentuvan talon alku on hyvällä mallilla. Tontilta kaivetun yhdeksän suuren luonnonkiven päällä ovat betonin avulla rakennetut alustat, joilla saatiin kaikki luonnonkivet samantasoisiksi. Alustan päällä on perinteistä suomalaista rakentamista edustava koivunkaarnakerros, joten sen päällä lepäävä hirsi ei kosketa betonia. Hirsiin istutettavat paksut hirsiset tukipilarit kohoavat kohti kattoa. Liitokset tehdään luonnonkivien kohdalle.
Hellan ja uunin käsittävän tulisijan perustukset eristyksineen ovat jo paikoillaan. Lämpöeristeeksi kokonaan puiseen taloon tulevat olkipaalit, ja ulkoseinät peittyvät aikanaan savirappaukseen. Talon kokonaispinta-ala on 50 neliömetriä.
– Sen ylittävään tulee erilaisia määräyksiä. Haluamme tehdä tästä mahdollisimman luonnonmukaisen ja ekologisen, ja siksi valintamme on tämä, pariskunta kertoo.
Yhtä suurta tilaa oleva rakennus tulee olemaan sisältä tupamaisen kodikas. Vesijohto- tai sähköliittymiä ei ole tarkoitus hankkia, esimerkiksi vesi tulee omasta kaivosta pihamaalta todennäköisesti käsipumpun avulla. Huussi on ulkona, mutta sisältä löytyy ekologinen kuivakäymälä.
Ei kiireisen projekti
Marja Houtbeckersin ja Mick Walshin periaate talon rakentamisessa on selkeä. Kiirettä ei pidetä, vaan koti rakentuu rauhassa aikaa käyttäen. Yksityiskohtiin paneudutaan kunnolla.
– Tavoitteemme on, että kahden vuoden päästä olisi valmista.
Rakentamisbudjetti on viitisenkymmentä tuhatta euroa. Luonnonmukaisuudesta ei tingitä, ja esimerkiksi muovia ei taloon haluta. Mahdollisimman paljon paikallisia materiaaleja ja alueen pientoimittajia käyttävä pariskunta on jo saanut tekemiseen mukaan mukavasti talkoolaisia.
– Tänne voi tulla käymään ja katsomaan, jos haluaa osallistua, he innostavat apuvoimiksi haluavia.
Täysin määräysten mukaisesti tehtävässä kodissa noudatetaan kunnan rakennusviranomaisten ohjeita.
– Olemme saaneet todella asiantuntevaa tietoa.
Tupaantuliaisia talon paanukaton alla vietetään parin vuoden päästä.
– Vastaavia rakennuksia on muutamia Suomessa, mutta taidamme tähän mennessä olla Pohjois-Karjalassa ensimmäisiä, pariskunta pohtii.