Sävel on suruista tehty
Roukalahden kesäteatterissa paneudutaan tänä kesänä yhteen suomalaisuuden ytimeen. Tango tuli Suomeen noin sata vuotta sitten. Varsinaiseen kukoistukseen se nousi 1960- ja -70-luvuilla. Suosiota siivittävät Unto Monosen säveltämät tangot.
Kohtalon tango on musiikkinäytelmä, ohjaaja Hannu Virolaisen mukaan tragikoominen sellainen, joka kertoo Monosen elämän kaipuusta, toivosta ja menetyksistä.
– Jo Kalevalassa kirjoitettiin, että sävel on suruista tehty. Monosen elämässä olivat mukana alkoholi ja mielenterveysongelmat. Unto Mononen oli katkera, koska häntä ei arvostettu. Hän oli omasta mielestään paras tangosäveltäjä.
– Esityksessä tahdomme saada yleisön enemmän itkemään kuin nauramaan. Halusin tehdä vaihteeksi jotakin uutta ja sain johtokunnan heti innostumaan, tuumaa pitkään Roukalahdessa ohjannut Virolainen.
Hannu Virolainen on sovittanut ja ohjannut Jorma Kairimon alun perin tekemän Kohtalon tango –esityksen.
Musiikkia bändin kera
Kohtalon tangossa kuullaan runsaasti elävää musiikkia bändin kera. Untoa esittää Harri Hiltunen. Monosen vaimoa Sirkkaa esittää Anne Vänskä, joka laulaa Monosen säveltämiä tangoja. Esityksessä kuullaan toistakymmentä tangoa.
Näytelmän musiikista vastaa harmonikkataiteilija Arto Tarkkonen. Bändissä rumpuja soittaa Veli-Matti Raatikainen. Kitaran varressa on Juha Ilmakari, jolla on näytelmässä kolme roolia.
Kahdentoista hengen ryhmässä on mukana uusia kasvoja, myös nuoria, joista kaikki laulavat.
– Lavasteita on uusittu ja meillä on seitsemän erilaista paikkaa. On muun muassa Eduskunnan puistoa, Someron baaria, asemaravintolaa, Unton ja Sirkan kotia ja taivas. Äänentoistokin on ihan huippua.
Hannu Virolainen kertoo, että koko porukka on halvatun innoissaan näytelmästä ja aiheesta, joka sopii hyvin Suomi sata -teemaan. Valinta on herättänyt myös katsojien mielenkiinnon jo etukäteen.