Kesäkukka kaipaa maltillista kastelua
Kasvivalinnalla voi vaikuttaa kesäkukkiensa kestävyyteen. Jos huoltopuuhiin ehtii vain viikonloppuisin, kukkaloiston saa turvattua muutamalla niksillä.
Kasvivalinta ja kukan sijoituspaikka vaikuttavat paljon siihen, miten kukat jaksavat loistaa.
– Puolivarjo on monelle kukalle hyvä. Jos kastelussa on taukoa, voi kosteutta ylläpitää jäykällä turpeella, joka pidättää vettä hyvin, puutarhuri Markku Halonen raottaa niksikirjaansa.
Tuuli voi miehen mukaan aiheuttaa muutakin tuhoa kuin katkoa kasvustoa.
– Amppelikukat kannattaa nostaa aina mökiltä lähtiessään alas terassille vähän suojaisempaan, sillä tuuli kuivattaa multaa.
Tämän kesän uutuus Haapasalmella sijaitsevalla puutarhalla sopii huonomuistisemmallekin kesänviettäjälle.
– Amppeliin istutettu kovalehtinen kehäkukka kestää sekä kuivuutta että märkyyttä. Toinen kestävä valinta on riippupelakka, joka kestää kuivumista ja aurinkoa sekä peittää alustansa niin että kosteus säilyy, Halonen havainnoi.
Kastelu on monen kotitarhurin kompastuskivi.
– Vedellä tappaminen on yleistä. Multa saa välillä kuivahtaakin, se tekee juurille hyvää, Halonen painottaa.
Puutarhalta hankittuihin pihan kaunistuksiin ei alkukesästä tarvita muuta kuin vettä.
– Tarvittaessa voi keskikesän jälkeen aloittaa lannoituksen vaikka tikku- tai raemuotoisilla lannoitteilla, Halonen sanailee.
Pelargonia ja petunia tarvitsevat myös siistimistä.
– Kuivat kukat on nypittävä, sillä ne homehtuvat. Miljoonakello ja lumihiutale ovat puolestaan sellaisia, etteivät kaipaa nyppimistä, Halonen luettelee.
Saksiakin voi käytellä tarvittaessa.
– Orvokkeja voi leikellä, ne kukkivat myöhemmin uudelleen. Muitakin kesäkukkia voi leikata, että niistä tulee pöyheämpiä, Halonen vinkkaa.
Viime suven trendi oli valkoisuus, mutta tälle kesälle ennakoidaan väriloistoa.
– Kahden erivärisen kukan yhdistelmä on suosittu. Uutta on nyt myös värikäs amppeliastia. Väreistä kaivataan piristystä: mitä harmaampaa on elo, sitä enemmän väriä halutaan, Halonen naurahtaa.