Sanaseppo
– Ahaa! Vihje: Charlien enkelinä. No tietysti Farrah. Tämä on tosi klassinen kysymys. Ollut ristikoissa jo vuosikymmeniä, Pöty Aarnio hekumoi ja raapustaa näyttelijän nimen Rakentaja-lehden sivulle.
Kynä alkaa suhista. Sanaristikkoa on alettava täyttämään sieltä minne silmä ensimmäisenä sattuu. Aarnio tietää, hänellä on lajista vuosikymmenten kokemus. 90-luvun alkupuolella Aarnio osallistui sanaristikoiden SM-kisojen karsintaan. Tuli kutsu finaaliin Helsinkiin. Matkaan olisi kuitenkin pitänyt lähteä omin kustannuksin, ja laman takia rahat olivat tuolloin tiukassa. Kisat jäivät väliin.
Myöhemmin mies sai käsiinsä finaaliristikon. Kaverit ottivat aikaa, ja kultaahan sieltä olisi suorituksella tullut. Aarnio naurahtaa. Olisihan se hyvä olla Suomen mestari!
Mysteerit kiehtovat
Ensimmäisen sanaristikkonsa hän arvelee täyttäneensä 70-luvun lopulla.
– Siskon mies oli innokas täyttäjä. Seurasin menoa sivusta ja kokeilin itsekin.
Lukioikäisenä Aarnio sai täyteen ensimmäisen ristikkolehtensä. Pohja pakkomielteelle oli valmis, ja pian homma lähti käsistä lopullisesti.
– Kävin istumassa terveyskeskusten odotusauloissa. Täyttelin ristikot joka lehdestä ja vaihdoin seuraavaan osoitteeseen, Aarnio muistelee totisena.
Mikä ristikoissa sitten niin kiehtoo? Yhdeksi syyksi Aarnio arvelee hiljaista haastetta, joka jokaiseen ristikkoon liittyy. Joku on tehnyt arvoituksen, joka sinun on kyettävä ratkaisemaan. Täydellinen ja mahdollisimman nopea suoritus vaatii keskittymistä. Pulman kimpussa raksuttavassa mielessä vallitsee rauhallisuus. Paitsi tietenkin silloin, kun täyttäminen ei onnistu.
Ilta- ja ammattilehtiä
Osa viehätyksestä piilee sanoissa. Aarnio kertoo koettaneensa myös sudokuja, mutta jostain syystä matemaattiset pulmat eivät viehätä samalla tavoin.
– Kirjoittelin jo lapsena paljon biisejä ja runoja. Suomen kieli on siis jotenkin numeroita lähempänä, Aarnio pohtii.
Rakentaja-lehti läpsähtää pöytään. Ristikko on täyttynyt pulinoiden ohessa noin kymmenessä minuutissa.
Aarnio kertoo kokeilleensa myös omien ristikoiden tekemistä, mutta se on jo vaikeampaa. Kokonaisuuden on oltava tasapainoinen, eikä aloittelijaristikon sekaan voi ympätä turhan vaikeita sanoja. Eri alojen ammattilehdet voivat kuitenkin toisinaan tarjota hyvän alustan myös teknisemmille termeille.
– Myös miestenlehdissä oli aikanaan ristikoita, ja melkoista alan sanastoa niissä olikin, Aarnio vinkkaa ja nauraa makeasti.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.