Junassa on harvinaisempaa matkustaa
Viinijärven rautatieasemalla on jatkossa entistä vähemmän matkustajia. Nykyisin junat pysähtyvät asemalla keskimäärin neljä kertaa päivässä sekä Joensuuhun että Pieksämäelle kuljettaessa.
Tilanne muuttuu 27. maaliskuuta.
Siitä lähtien asiakkaat pääsevät vain kerran päivässä joko nousemaan kyytiin tai poistumaan kyydistä Viinijärven asemalla.
– Joensuu-Pieksämäki-suunnassa taajamajuna 720 lähtee Viinijärveltä kello 7.23, kulkupäivät ovat maanantaista lauantaihin. Pieksämäki-Joensuu-välillä taajamajuna 729 lähtee Viinijärveltä kello 21.49, kulkupäivät ovat maanantaista perjantaihin sekä sunnuntaina, VR Groupin viestintäasiantuntija Marja Merta sanoo 27. maaliskuuta lähtien toteutuvasta tilanteesta.
– Viinijärveä koskeva muutos johtuu liikenne- ja viestintäministeriön ilmoittamista ostomäärärahojen supistuksista.
Syynä säästöt
Vuonna 1926 rakennetulla Viinijärven asemalla poikkesi viime vuoden aikana yhteensä noin 5 000 saapunutta tai lähtenyttä asiakasta. Vertailun vuoksi todettakoon, että esimerkiksi Joensuussa asiakasmäärä oli reilut 400 000 viime vuonna.
Junaliikenne on päättymässä tai supistumassa useilla rataosuuksilla.
Muutoksen taustalla on liikenne- ja viestintäministeriön ilmoitus ostoliikenteen supistuksista, jotka johtuvat valtiontalotta koskevista säästöpäätöksistä.
Viestintäasiantuntija Marja Merta kertoo, että liikenne- ja viestintäministeriö on velvoittanut VR:n hoitamaan tiettyjä reittejä ja vuoroja osana kaukoliikenteen yksinoikeussopimusta.
VR on velvoitettu harjoittamaan korvaamaan liikennettä niillä yhteysväleillä, joilla raideliikenne ostoliikenteenä maaliskuun lopussa lakkaa.
Kilpailu vapautumassa
– Nyt liikenne- ja viestintäministeriössä tehdyillä päätöksillä velvoiteliikenteen määrä kasvaa yksinoikeussopimuksessa sovittuun enimmäismäärään, 20 miljoonaan euroon, saakka, Merta vahvistaa.
Rataosalla Pieksämäki-Joensuu vain Pieksämäen ja Varkauden välinen junalla matkustaminen on ostoliikennettä.
Junaliikenteen väheneminen on innostanut linja-autoyrittäjiä jättämään reittiliikennelupahakemuksia joillekin yhteysväleille.
– Olemme koko ajan työskennelleet sellaisen ratkaisun eteen, joka mahdollistaa sen, ettei junaliikenne millään yhteysvälillä lakkaa. On hyvä, että junavuorojen lisäksi tiedossa on myös uutta bussiliikennettä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.
Tavoitteena on, että henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamisen edellytykset ovat olemassa keväällä 2016. Käytännössä uusia toimijoita voidaan odottaa markkinoille vuonna 2017.
Kilpailun avaaminen rautatiemarkkinoilla tarkoittaa sitä, että VR:n yksinoikeudesta luovuttaisiin ja samoille markkinoille voisi tulla muitakin toimijoita.
Junaliikenteestä:
- Raha-asiainvaliokunta hyväksyi joulukuussa 2015 liikenne- ja viestintäministeriön ja VR-Yhtymän välisen junaliikenteen ostosopimuksen vuosille 2016–2019.
- Ostosopimuksen vuosittainen arvo on valtiontalouden säästöistä johtuen noin 12 miljoonaa euroa pienempi kuin edellisellä sopimuskaudella. Tämän vuoksi ostoliikenteen tarjonta supistuu maaliskuusta 2016 alkaen.
- Liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n välillä on lisäksi henkilöjunaliikenteen yksinoikeutta koskeva käyttöoikeussopimus, joka nykyisellään on voimassa vuoden 2024 loppuun asti.
- Yksinoikeuden vastineeksi VR:n tulee ajaa ns. velvoiteliikennettä. Yksinoikeussopimuksen jatko arvioidaan kilpailun avaamisen valmistelun yhteydessä erikseen.