Suomen mestaruudet ratkotaan Pärnällä

Ratamestarit Jaakko Hirvonen ja Risto Karjalainen ovat viettäneet Pärnän maastoissa monia ja taas monia tunteja suunnitellessaan eri mittaisten kilpailumatkojen reittejä.

Pyöräsuunnistajat ottavat toisistaan mittaa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Pärnävaaran maastossa. Lauantaina 30. heinäkuuta jaossa on sprintin Suomen mestaruudet ja päivää myöhemmin lajin paremmuudet ratkotaan pitkillä matkoilla.

Sprintin kilpailumatka on noin 9,5 kilometriä; rasteja reitin varrella on 16.

– Viiden parhaimman kilpailijan keskiajan tulisi olla 20-30 minuuttia – mikä asettaa ratamestarille melkoisen haasteen, sprinttimatkojen ratamestarina toimiva Jaakko Hirvonen toteaa.

Pärnän vaihtelevissa maastoissa Hirvonen onkin tullut näin kisojen alla viettäneeksi tovin jos toisenkin, eikä pitkän kilpailumatkan ratamestari Risto Karjalainen ainakaan jää pekkaa pahemmaksi.

– Kaikki polut on kuljettu läpi, päästä päähän, ratamestarit summaavat.

Ja polkujahan Pärnän ja varsinkin Jyrin alueella riittää! Kuten pitääkin, tuleehan pyöräsuunnistuskisoissa kaikkien rastien sijaita polun tai tien varressa.

Ratamestarien näkövinkkelistä polulla ja polulla on kuitenkin eronsa.

– Pyöräsuunnistuskartassa tiet ja polut merkitään erilaisin viivoin. Erilaiset viivat kertovat, miten hidas tai nopea, helposti tai vaikeasti edettävä tie tai polku on kyseessä. Aiemmin tällaisia symboleita oli kaikkiaan kuusi, mutta uusien kansainvälisten kuvausohjeiden myötä niitä on nyt kahdeksan, Hirvonen kertoo.

Reittivalintojen merkitys korostuu erityisesti pitkällä kilpailumatkalla.

– Pitkällä matkalla rasteja on suhteessa vähemmän kuin sprintissä, 31 kilometrin matkalla 23, Karjalainen mainitsee.

Pitkän kilpailumatkan taittamiseen SM-mitaleista taistelevilta pyöräsuunnistajilta kuluu tunnista ja vartista tuntiin ja kolmeen varttiin.

– Pyöräsuunnistajan keskivauhti on noin 20 kilometriä tunnissa. Vauhti on melkoinen, ottaen huomioon, että maasto on paikoin haasteellista ja että rasteilla joutuu pysähtymään, Karjalainen summaa.

Ei paikallista väriä

Pärnävaaran alue tarjoaa mainiot puitteet pyöräsuunnistuskisojen järjestämiselle paitsi lukuisten polkujen, myös maaston vaihtelevuuden ja haasteellisuuden vuoksi.

– Paikoin maasto on hieman kivikkoista, mutta ei mitenkään häiritsevässä määrin, Hirvonen luonnehtii.

Pärnän kisareittejä on tulossa kiertämään parisen sataa pyöräsuunnistajaa. Ilmoittautuminen kilpailuihin päättyi viime yönä puoliltaöin. Kotiseutu-uutisten lähtiessä keskiviikkoiltapäivänä painoon mittelöihin oli ilmoittautunut kaikkiaan 130 urheilijaa kummallekin päivälle.

– Järjestävän seuran eli tässä tapauksessa Liperin Taimen kilpailijat eivät saa SM-kisoihin osallistua; sääntöä perustellaan paikallisten maastotuntemuksella, Karjalainen huomauttaa.

Kilpailupäivinä järjestelytehtäviin osallistuu noin 25-30 talkoolaista.

– Mitä suunnistuskisoihin tulee, pyöräsuunnistuskilpailut ovat kaikkein helpoimmat järjestää. Jo senkin vuoksi, että maanomistajat suhtautuvat tavallisesti hyvin myötämielisesti pyöräsuunnistuskisoihin – liikkuvathan kilpailijat maastossa yksinomaan valmiita uria pitkin.

– Jokamiehenoikeuksien nojalla pyörällä saa toki luonnossa liikkua, mutta kisojen järjestäminen on luvanvaraista toimintaa, Karjalainen taustoittaa.

Vastaa