Puukaupan hiljaiselo jatkuu

Ostoesimies Veli Luostarinen (vas.) keskustelee Karjalan Puun yrittäjän Tero Harisen kanssa sahateollisuuden näkymistä, joita on tällä hetkellä vaikea ennakoida.

– Suhteellisen hiljaista on ollut. Tukkipuusta on tehty jonkin verran kauppaa, Luostarinen tietää.
Puu ei liiku metsistä, koska myyjät ilmeisesti odottavat hintojen nousevan. Puun hinta ei ole merkittävästi muuttunut viime kuukausina. Edes valtion anteliaat verohuojennukset eivät ole saaneet metsänomistajia merkittävässä määrin myymään puuta.

– Metsänomistajan on tehtävä kaupat vielä tämän vuoden puolella mikäli aikoo saada korkeamman 50 prosentin verohyödyn, Luostarinen muistuttaa.
– Jotkut ovat kenties jääneet odottamaan puun hintatason nousua, mutta sellaista ei ole nyt näköpiirissä. Maailmanmarkkinatilanne sanelee paljon myös Suomen hintoja.

Rääkkylän lämpölaitos
tuonut paljon hyvää

Rääkkylän Haapasalmella asuva Veli Luostarinen on toiminut Metsäliiton ostoesimiehenä vuodesta 1988 lähtien kotikunnassaan.
– Metsät ovat täällä keskimäärin hyvin hoidettuja, hän kiittelee.

Metsänomistajat ovat hyötyneet Rääkkylän lämpölaitoksen puupohjaisesta energiatuotannosta. Taimikon kasvun kannalta on ollut tärkeää, että ylimääräinen on saatu raivattua metsistä laitoksen tuotantotarpeisiin 80-luvun alusta lähtien.
– Rääkkylän metsät ovat kuin uudestisyntyneet laitoksen toiminnan aikana. Sitä ennen meillä oli täällä hirveän paljon lepikoita. Nyt on nousemassa runsaasti hyvää kuusikkoa, paikallinen metsänomistaja Osmo Hirvonen arvioi.

Kymmenen puuta yhden
sijaan Etelä-Amerikassa

Metsätilojen pitäisi olla nykyistä suurempia, jotta metsätalouden harjoittaminen muuttuisi ammattimaisemmaksi ja puukauppa säännölliseksi. Maailmanmarkkinat pitävät huolen siitä, että teollisuuden ei tarvitse maksaa ylihintaa puusta.

– Metsää pitäisi olla satoja hehtaareja, jotta sillä pystyisi elämään. Esimerkiksi Etelä-Amerikassa puut voivat kasvaa kymmenessä vuodessa sen verran mitä sadan vuoden aikana täällä Suomessa, Osmo Hirvonen vertailee.
Yhä useampi metsänomistaja asuu nykyään kaupungissa ja on perinyt metsäomaisuutensa.
– Tämä kehityssuunta alkaa näkyä myös Rääkkylässä, kun väki vähenee.

Ja mitä pienempi metsä, sitä vähemmän taloudellista merkitystä sillä on omistajalleen. Luostarinen ja Hirvonen painottavat, että joka tapauksessa metsän hyvinvoinnista huolehtiminen kannattaa.
Kotimaisen puukaupan tilanteeseen vaikuttaa olennaisesti Venäjältä tuotavan raaka-aineen määrä. Tältäkin osin tulevaisuutta on lähes mahdotonta ennustaa.

Vastaa