Työpajan toiminta tukee kotona pärjäämistä

Marjo Ikonen ja Maija Pitkänen käyvät Aino Erosen luona apuna kotiaskareissa kahden viikon välein. Päivässä työpari ehtii käydä kolme neljä paikkaa.

Työpajalta käydään Erosen luona kahden viikon välein. Tällä kertaa ei tarvitse kantaa puita saunan eteiseen, sen sijaa Maija Pitkänen ja Marjo Ikonen vievät petivaatteet ja matot ulos tuulettumaan ja ryhtyvät imuroimaan ja pyyhkimään pölyjä.

– Tämä on meille yksinasujille hirmuisen tärkeä, Eronen toteaa.

Hän on ollut työpajan asiakkaana vuodesta 2004 oman lääkärinsä vinkistä.

– Ei minulla matot enää nouse. Haluan kuitenkin asua kotona niin pitkään, kun se on mahdollista.

Tällä erää Eronen pärjää omassa talossaan työpajan tuella, lisäksi hänen luonaan käy kotisairaanhoitaja kerran kuussa.

– Pyydän sitten lisää apua kun tuntuu, että tarvitsen.

Päivät kuluvat mukavasti, verkkaan askareita toimitellessa.

– Tuo uuninlämmityshän se on minulla joka päivä. Teen pikkuisen ja sitten levähdän, omassa kodissa on koko ajan tekemistä.

Ystävänkammarin kerho keskiviikkoisin tuo viikkoon vaihtelua, nyt kun Spr järjestää kyydityksen, pääsee syrjäkyliltäkin kerhon toimintaan mukaan.

Erosella on oma mielipiteensä kunnan vanhuspalveluista.

– Paljon puhutaan ja luvataan, mutta kyllä käytäntö on toista, mitään ei tarjolle tuoda, kaikki pitää itselleen taistella. Tämä työpajan apu on kaikista vähintä, kun vain eivät tätä lopeta.

Asiakkaat arvostavat

Maija Pitkänen on ollut työpajalla vuoden verran, Marjo Ikosen kahden vuoden työsopimus on juuri päättymässä. Molemmat pitävät työtä antoisana ja vaihtelevana.

– Onhan tämä välillä raskasta, mutta tosi mukavaa. Olen oppinut arvostamaan vanhuksia ihan eri tavalla, Ikonen kertoo.

Hän on kahden työpajavuotensa aikana työskennellyt vanhusasiakkaiden lisäksi paljon lapsiperheissä.

– Jokainen päivä on erilainen.

Maija Pitkäsen työ oli aiemmin meijerin juustolassa, työ vanhusten parissa on tuntunut omalta.

– Minä olen ajatellut, että jos olisin nuorena tätä kokeillut, niin tietäisin mitä haluaisin tehdä työkseni. Tässä saa suoran palautteen heti, asiakkaat arvostavat. Monelle on viikon kohokohta kun me tulemme.

Kysyntä kasvussa

Työpajalla on 250 vakituista asiakasperhettä, pääosa vanhuksia ja muutamia lapsiperheitä. Palvelulle olisi kysyntää ja käyttäjiä enemmän kuin ehditään tehdä.

Asiakkaat voivat ottaa itse yhteyttä työpajaan, asiakkaita tulee myös esimerkiksi kotipalvelun, sosiaalitoimen ja omaisten kautta.

Työpaja työllistää kerrallaan kymmenkunta työntekijää palkkatuella, sopimusten pituus vaihtelee puolesta kahteen vuoteen.

– Meillä on ollut eri alojen ihmisiä, jotka ovat huomanneet jakson aikana, että tämä onkin minun juttu ja hakeutuneet alalle töihin tai opiskelemaan. Tämä on hyvä näköalapaikka kunnan sosiaali- ja vanhustyöhön, työllisyysasiainhoitaja Auli Kaci-Amer kertoo.

Työpaja tekee yhteistyötä kunnan kotipalvelun kanssa. Kotipalvelun ja työpajan työnjako on sovittu siten, että työpajalle kuuluvat siivoukset ja muut kotiaskareet, kotipalvelulle perushoitotehtävät, monen vanhuksen luona käy molemmat. Kotipalvelu ostaa työpajalta palvelutalojen asukkaiden saunotukset, silloin työparista toinen on kotipalvelun työntekijä ja toinen työpajalta.

– Hyvällä suunnittelulla eri toimijoitten palvelut tukevat toisiaan, Kaci-Amer toteaa.

Vastaa