Oppi koneiden huoltoon siirtyi isältä pojalle
Kemppaan lämpimässä hallissa mahtuu remontoimaan jämerääkin kalustoa.
Kari ja Jari Kempas pyörittävät Liperin Nivankankaalla karja- ja viljatilaa sekä maansiirtourakointiyritystä. Työkoneita ja autoja on monen sortin tarpeisiin, vaan kuinka ne kestävät toimintakuntoisina?
– Uusien koneiden määräaikaishuollot teetetään merkkiliikkeissä, muuten yritetään mahdollisimman pitkälle pärjätä omin voimin. Poikani Pasi on kolmantena mukana, Kari Kempas kertoo:
– Oppi koneiden rassaamiseen on peräisin omalta Kauko-isältä – tallilla hänen mukanaan tuli pyörittyä pienestä pitäen. Kyllähän sitä maamieskoulussakin jotain käytiin läpi, mutta kotioppi ja kantapää ovat olleet perusteellisempaa koulutusta.
Perusteelliset huollot talviaikaan
Öljynvaihdot ja pienemmät huollot Kemppaat tekevät aina kun ne kunkin koneen kohdalla tulevat ajankohtaisiksi.
Perusteellisemmat huoltotyöt keskittyvät talvikuukausiin, jolloin työmailla ei ole yhtä kiireistä kuin kesäisin. Pakkanen ei hommia estä, sillä Kemppaan pihapiirissä on kaksi lämmintä huoltohallia.
Remontteihin on aikaa otettava silloin, kun joku paikka pettää.
– Onneksi meillä on kalustoa sen verran, että useimmiten pystymme järjestämään työmaalle korvaavan koneen särkyneen tilalle.
Hitsauskin Kempas-kolmikolta sujuu ja siihen on välineet, mutta sorvaukset ja koneistukset teetetään alan ammattilaisella.
Suodattimet tuodaan suoraan hyllyyn
Kemppaat ovat löytäneet yhteistyökumppanin, joka toimittaa heidän koneissaan käytettävät suodattimet suoraan hallin hyllylle.
– Hyllykön reunassa on koneen nimi ja sen jälkeen jonossa koodit siihen tarvittaville suodattimille. Yrityksen edustaja käy keskimäärin kerran parissa kuukaudessa tarkastamassa, mitä hyllystä puuttuu, tekee täydennykset ja laittaa laskun perään.
Jos Kemppaat luopuvat jostain koneesta, yritys ottaa takaisin käyttämättömät tarvikkeet ja korvaa ne. Hyllyyn tuodaan tilalle hankitun koneen tarvikkeet.
– Homma toimii, kun sitä hoitaa yksi ja sama henkilö, joka tuntee meidän kalustomme.
Kemppaiden halliin on koottu kohtalainen varasto yleisimmin tarvittavia pienosia: sulakkeita, lamppuja, letkuja ja johtoja.
Öljyjäkin monipuoliseen kalustoon tarvitaan montaa eri sorttia – ne hankitaan parin sadan litran tynnyreissä.
– Edullisinta olisi irtoöljy, joka tuodaan säiliöautolla omiin tankkeihin, mutta siihen ei ole vielä lähdetty, Kari tuumaa.
Kaikkiin koneiden vikoihin ei pystytä eikä voidakaan varautua omin varastoin.
– Koskaan ei tiedä, mikä seuraavaksi losahtaa.
Useimmiten apu – tarvittava varaosa – löytyy Joensuusta tai lähitienoilta.
– Joskus osia joudutaan tilaamaan maailmalta. Esimerkiksi tela-alustaiseen kaivuriin tarvittiin starttimoottori. Se tuli muutamassa päivässä lentorahtina Ranskasta. Etukuormaajan remontissa meni kerran melkein koko kesä, kun osia ei löytynyt kiven altakaan.
Koneiden sähköviat usein hankalimpia
Tavallisimmin remontintekoon joudutaan, kun joku hydrauliletku pettää.
– Niihin varaosat löytyvät kyllä Joensuun seudulta.
Ja vika hoituu omassa hallissa.
Hankalimmin jäljitettäviksi Kari on yli 30 vuotta jatkuneen yrittäjäuransa aikana kokenut koneiden sähköviat:
– Ne ovat joskus sellaisia, että tulevat päälle vähäksi aikaa, sitten taas kaikki toimii jonkun aikaa ihan normaalisti ja taas alkaa tökkiä. Ne on vaikea jäljittää, ja jos kutsut paikalle sähköasentajan, niin silloin taatusti kaikki pelaa moitteettomasti – ainakin niin kauan kuin asentajan perävalot näkyvät.