Tilasäiliö uusiokäyttöön – kesäavanto kuistilla
Lauri Asikaisen avannossa vesi on konjakin väristä vaan ei makuista – väri tulee tammirimoista.
Ratkaisun hän keksi lypsykarjan pidon lopettaneen veljensä tilalta:
– Sieltä jäi joutilaaksi 400-litrainen maidonjäähdytin. jonka meijeri suostui myymään.
Laite hilattiin Asikaisten omakotitalon takakuistille. Sähköasentajana työskentelevä poika veti voimavirtapistokkeen kuistin seinälle. Lauri vuorasi sisäpuolen tammirimoilla, tiivisti laidan kaakelin reunusnauhalla ja teki jäähdyttimelle puukuoren ja portaat virolaisesta lehmuksesta ja tammesta.
– Idea on vapaasti muidenkin lainattavissa, Lauri lupaa.
Juhannusaattona vuosi sitten vietettiin kesäavannon juhlalliset avajaiset. Siitä saakka kesäavanto on palvellut Asikaisen perhettä moitteettomasti. Laurin lisäksi vaimo pistäytyy piristäytymässä harva se päivä. Myös perheen nyt jo kotoa pois muuttaneet lapset ovat löytäneet saman harrastuksen.
Kesäavantoa Asikaisessa käytetään toukokuun alusta lokakuun loppuun päivittäin.
Syksyllä säiliö on helppo tyhjentää, kun alhaalla on hana, josta aiemmin maito imettiin tankkiautoon.
Tilasiliön syvyys on reilut 60 senttiä, joten pohjalle kyykistyen siinä mahtuu uppoutumaan kylmään veteen kaulaa myöten.
– Joka ilta siinä tulee vähintään käytyä. Kerralla pysyn vedessä 20-30 sekuntia. Tuossa seinän takana on aina valmis kiuas lämpimänä, siellä saunoessa tähän tulee painauduttua useamman kerran peräkkäin.
Pihamaan vastakkaisella laidalla on toinen Laurin mieluinen harrastus, itse yksityiskohtaisesti suunniteltu ja kierrätystavarasta toteutettu savusauna. Sieltäkään ei kesäavannolle ole montaa askelta.
Avanto korvasi
astmalääkkeet
Lauri on saanut harrastuksesta tuntuvaa helpotusta elämään:
– Minulla oli kova nuorempana niin kova astma, että tarvitsin jatkuvaa lääkitystä. Avantouinnin ansiosta olen voinut jättää lääkkeet kokonaan pois. Myös öisin nukuttaa avannon ansiosta paremmin.
– Mitä tiukempi päivä on ollut, sitä nautinnollisempi on mennä kylmään veteen. Sinne jäävät stressi ja uupumus.
Hän löysi avantouinnin jo 1980-luvun puolella:
– Oltiin kaverin kanssa Ruotsin risteilyllä. Hän kuului Joensuun Jääkarhuihin ja yllytti minuakin kokeilemaan.
– Ensimmäisen kerran lähdin mukaan huhtikuussa, ja siitä se alkoi. Edelleen käyn Jääkarhujen avannolla talvisin kahdesta neljään kertaan viikossa.
Lusikallinen klooria
silloin tällöin
Avannon ylläpidosta ei Laurin mukaan mainittavia kustannuksia synny. Edellisvuoteen verrattuna talon sähkölaskussa kulutus oli pienentynyt, vaikka kesäkuukaudet säiliön vesi pidetään koko ajan kuusiasteisena.
– Silloin kun avannossa ei olla, kansi pidetään kiinni, joten vesi ei juurikaan ehdi lämmetä.
Säiliö täytetään vedellä keväällä, jolloin sekaan laitetaan ruokalusikallinen klooria. Sitä lisätään kesän mittaan lusikallinen silloin tällöin.
– Kloori pitää veden puhtaana niin, että sitä tarvitse vaihtaa kertaakaan kesän aikana, ainoastaan lisätä muutama litra silloin tällöin. Vesi vaan värjäytyy konjakin ruskeaksi tammirimoista. Joskus rimoja joutuu puhdistamaan, niiden yläreunoihin tahtoo tulla vähän hometta, kun kansi on tiiviisti kiinni.