Terveyskeskuksen uudesta ajanvarauksesta ahdistusta?
Hanna Tytärniemi on toinen Ylämyllyn terveysaseman lääkäreistä.
Maanantaiaamu tukkii puhelimet Liperin terveyskeskuksessa, eikä ihan hiljaista ole muinakaan aamuina. Vastaava sairaanhoitaja Päivi Tolvanen Liperin pääterveysasemalta neuvoo malttamaan aamun ensimmäisen tunnin, etenkin, jos kyseessä ei ole päivystyskäyntiä vaativa tapaus.
– Jo yhdeksän jälkeen helpottaa.
Epätietoisuutta herättää sekin mihin pitää soittaa milloinkin.
Tolvanen kehottaa ensiksikin ylämyllyläisiä ottamaan yhteyttä omaan terveysasemaansa, silloin kun ei ole päivystysasiaa.
– Laboratorio-, resepti-, vastaanotto- ja sairaanhoitajapäivystysasioissa yhteys Ylämyllyn omaan numeroon. Se helpottaa puhelinruuhkaa keskitetyssä ajanvarauksessa.
Kaikki ylämyllyläiset ei-kiireelliset ajanvarauksen asiakkaat hoidetaan Ylämyllyllä. Viinijärveläiset ja kirkonkyläläiset tilanteen ja asiakkaiden toiveiden mukaan joko pääterveysasemalla tai Viinijärvellä.
Keskitetty ajanvaraus
Keskitetyn ajanvarauksen numeroon soittamalla saa varattua ajan kirkonkylän ja Viinijärven terveysasemille, ylämyllyläiset voivat varata päivystysajan samasta numerosta.
Aina ei tiedä tarvitseeko lääkäriä, vai sairaanhoitajaa vai vain hyvät kotihoito-ohjeet.
– Ei tarvitsekaan tietää. Ajanvarauksessa oleva sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja ohjaa oikeaan paikkaan, Päivi Tolvanen lupaa.
Päivystävä sairaanhoitaja voi hoitaa monet sellaiset vaivat, joiden kanssa maallikko lähtisi oikopäätä lääkärille.
– Silmätulehdukset, haavahoidot, flunssat…
Sairaanhoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä.
Sitäkään ei tarvitse muistaa, että lääkäri on Viinijärvellä maanantaisin ja perjantaisin sekä keskiviikkoisin kotisairaanhoidossa, neuvolassa ja diabetesvastaanotolla.
– Sekin selviää keskitettyyn ajanvaraukseen soittamalla.
Viinijärvellä aloittaa syyskuun puolessa välissä kokeiluluontoisesti sairaanhoitajan vastaanotto yhtenä päivänä viikossa.
MedOne toi pysyvyyttä
Vuoden alusta Ylämyllyn terveysaseman palveluista on vastannut terveydenhuollon palveluja tuottava MedOne Oy.
Nyt Ylämyllyllä on ollut vakituisesti kahden lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto. Lääkärin päivystysvastaanottoa Ylämyllyn terveysasemalla ei ole, kiireellisesti hoitoa
vaativat tapaukset ohjataan päivisin Liperiin.
– MedOne on tuonut Ylämyllylle vakituisen lääkärimiehityksen, osastonhoitaja Sirpa Niiranen MedOnelta kertoo ja toteaa parantuneen saatavuuden olevan ulkoistamisen tuoma ainoa muutos normaaliin terveyskeskustoimintaan.
– Samanlaisia terveyskeskuslääkäreitä me olemme, samat tutkimukset ja hoidot täällä on tarjolla kuin muissakin terveyskeskuksissa, lääkäri Hanna Tytärniemi painottaa.
– Tämä ei ole yksityislääkärin vastaanotto, niin kuin asiakkaat joskus tuntuvat luulevan.
Jonotusaika Ylämyllylle lääkärin vastaanotolle on tällä hetkellä alle kaksi viikkoa.
Itä-Suomen aluepäällikkö Sami Loimas MedOnelta kertoo kahden lääkärin olevan riittävästi Ylämyllyn alueelle.
– Ajat riittävät hyvin. Toisaalta terveydenhuollossa kysyntä ylittää aina tarjonnan.
Ylämyllyllä on paljon lapsiperheitä ja nuoria ja painopistealue sen mukainen.
– Tulevaisuudessa lääkärin työtuntimäärää joudutaan todennäköisesti lisäämään neuvola- ja kouluterveydenhuoltoon.
Ylämyllyn terveysasema kuuluu MedOnen myötä valtakunnalliseen valtimotautien laatuverkostoon. Tehostetulla seurannalla ja neuvonnalla pyritään kansantautien kuten verenpaine- ja sepelvaltimotaudin sekä diabeteksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.