Riihilampi palautetaan entisiin mittoihinsa
Vesi nousee tälle korkeudelle, näyttää Juhani Tuomela. Maisemalampi on syvimmillään 2,5 metriä.
Maaseutuyrittäjä Juhani Tuomelan ajatus maisemalammesta entisellä kaura- ja heinäpellolla on toteutumassa. Viime lauantaina aloitettiin maansiirtotyöt. Jos homma etenee suunnitelmien mukaan, pellolla pitäisi olla puolentoista hehtaarin kokoinen allas huhtikuussa.
Pintamaata aiotaan kuoria puolesta metristä metriin. Kun kaivanto on valmis, johdetaan siihen vettä Liperintien toisella puolella olevasta Riihilammesta. Maisemalampi olisi syvimmältä kohdaltaan noin 2,5 metriä.
Alkumetrit ovat olleet työläitä. Pellolla on paikka paikoin paksu routakerros, johon kaivinkoneen kauha ei pysty. Joissakin kohdissa maa upottaa kuin suolla konsanaan. Maanantaiaamuna dumpperi vajosi pellon syleilyyn. Multalasti piti kauhoa pois, ennen kuin dumpperi saatiin vedettyä kantavalle alustalle.
Tuomela seurasi tilannetta hieman huolestuneena. Vaikka häntä on pääasiassa kannustettu, mieleen palautuivat puheet epäonnistuvasta projektista.
– Melkoista taistelua tämä on. Alunperin suunnittelin kolmen hehtaarin kokoista lampea, mutta nyt tehdään puolta pienempi. Työtä saatetaan jatkaa ensi syksynä, Tuomela kertoo.
– Teemme tähän jonkinlaisen lätäkön joka tapauksessa.
Maansiirtotöistä vastaa kiteeläinen urakoitsija Johannes Laukkanen. Seuraavan kahden kuukauden ajan kolme miestä tekee pitkää päivää talvisella pellolla.
– Kaikenlaisia monttuja olen kaivanut, mutten näin suurta, Laukkanen sanoo.
Pellolta ajetaan pois 30.000 kuutiota pintamaata. Osa maa-aineksesta käytetään lammen reuna-alueiden maisemointiin, osa menee myyntiin.
– Kaino toive on, että rahoittaisin tämän mullan myynnillä, Tuomela sanoo.
Jäärata-ajot joskus?
Hanketta voidaan pitää alkuperäisen maiseman palauttamisena. Riihilampi ulottui alunperin niille paikkeille, mihin maisemalampea nyt kaivetaan. Tuomelan pihapiiriin nykyinen hevossuoja oli rantasauna vielä 50-luvulla.
Maanviljelyyn tarvittiin lisämaata, joten maata vallattiin vähitellen Riihilammesta avo- ja salaojien sekä padon ja pumppaamon voimin. Viimeiset 25 vuotta maata on viljelty entisen lammen pohjalla. Ensi kesänä järjestys palautuu ennalleen.
– Aika on nyt toinen. Peltoa ei enää tarvita. Lisäksi pellon salaojat olisi pitänyt kunnostaa joka tapauksessa, Tuomela kertoo ideansa taustoista.
Maisemalampi tulee hyvälle paikalle Liperintien varteen. Tuomela ei aio näillä näkymin hyödyntää sitä bisnesmielessä. Hiekkarantaa ei tehdä, eikä kahviota rannalle.
– Ei tästä tule mikään Costa del Sol.
Moottoripyöräilyä harrastavalla isännällä on kuitenkin pieni haave.
– Lammella voisi järjestää joskus vanhojen moottoripyörien jäärata-ajot.
Mallia Vainolammen kunnostamiseen
Tähän saakka Liperin kuuluisin lampi on ollut kirkon kupeessa sijaitseva Vainolampi. Mikään kaunis käyntikortti se ei ole ollut. Umpeenkasvu on hyvässä vauhdissa ja rantapusikko läpipääsemätön.
Tuomela pitää Vainolampea malliesimerkkinä jahkailusta. Hän on suorastaan kiukkuinen sen kohtalosta.
– Halusin antaa esimerkin, että tällaisen pystyy tekemään. Tässä on kuivatettu lampi, viljelty sen paikalla ja kaivettu lampi takaisin samassa ajassa, mitä Vainolammen kunnostamisen kanssa on vetkuiltu.
– Jos maisemalammen voi kaivaa pellolle, niin pitäisi jo olemassa oleva lampi pystyä kunnostamaan.
Viime kesänä ryhdyttiin sanoista tekoihin, ja Vainolammen Liperintien puoleista pusikkoa raivattiin. Lisäksi rakennettiin pistoaita. Työstä vastasi Pro Liperi -yhdistys.
Tuomela ihmettelee kunnan toimia. Yhdistys siistii lammen toista rantaa, mutta kunta pitää vastapäistä rantaa läjitysalueena. Alueelle on kärrätty isot kasat risuja.
– Ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen hölmöläisten touhua.