Maakunnan ehdokkailla on mäki noustavana
PÄÄKIRJOITUS Eduskuntavaalien sunnuntainen vaalipäivä lähestyy vääjäämättä. Ennakkoäänestys on sujunut jopa vilkkaammin kuin aiemmissa vaaleissa, vaikka innostus laskikin hieman tämän viikon alussa. Jos ajattelee paikallista ja maakunnallista vaikuttamista, niin äänestäjien Liperissä ja Rääkkylässä kannattaa käydä todellakin vaaliuurnilla.
Ennakkoäänestyksen sulkeutuessa ja varsinaisen vaalipäivän lähestyessä en muista itse ihan äskettäin tällaista tilannetta, jossa kansainvälinen tilanne on yhtä jännittynyt turvallisuuspoliittisesti ja taloudellisesti. Naapurimaa jatkaa järjetöntä hyökkäystään ja Suomi odottaa toisen maan ratifiointia Natoon liittymisen varmistamiseksi. Elinkustannukset nousevat, demokratiakehitys natisee joissakin maissa ja lakot sekä mielenosoitukset kertovat tyytymättömyydestä.
Kaikesta tästä huolimatta meillä Suomessa ollaan käymässä rauhalliset ja demokraattiset vaalit. Vaikka yksittäisillä kansalaisilla tekee tiukkaa, niin Suomen tilanne ei ole suinkaan huono. Kansalaisilla on töitä ja toimeentuloa. Edessä on pienen taantuman jälkeen taas tasaisempi maltillisen kasvun aika. Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajilla on iso työ edessään, kun itäisen Suomen aluekehitys on saatava rullaamaan.
Vaalipiiriasetelmaa ja liperiläisiä sekä rääkkyläläisiä ajatellen omien ehdokkaiden suosiminen ei ole syntiä, vaan jopa suotavaa. Toki on selvää, että kaikkien kansanedustajien ja Savo-Karjalasta valittavien on edistettävä koko maan asiaa. Yhtä selvää on, että omat edustajat voivat vaikuttaa oman maakunnan ja jopa oman kunnan kehitykseen ja edunvalvontaan. Tästä konkreettisena esimerkkinä ovat kansanedustajien ”joulurahat”. On niillä korjattu tai rakennettu joku tienpätkä lähes joka vuosi.
Liperissä ja Rääkkylässä ei ollut päättymässä olevalla vaalikaudella omaa edustajaa Arkadianmäellä. Etukäteen ajatellen kolmen puolueen ehdokkaalla voisi olla suurempia tai pienempiä mahdollisuuksia. Käytännössä nuo ehdokkaat tulevat SDP:n, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien riveistä. Rissasen, Kulmalan ja Silvennoisen mahdollisuudet ovat henkilökohtaisissa suurissa äänimäärissä, ja ennen kaikkea siinä kuinka paljon puolue kerää ääniä ja miksi henkilökohtainen vertausluku muodostuu. Asetelmaa avittaa puolueen suosio ja vaalipiirin kokonaistilanne, ehdokkaan on oltava varsinkin joissakin puolueissa savolaisen ehdokkaan edellä. Myös yksittäisen henkilön vetovoima voi vetää eduskuntaan muita ehdokkaita.
Jokainen äänestäjä tekee valintansa oman vakaumuksensa pohjalta, jossa ratkaisevinta ovat tietysti puolue ja persoona eri painotuksineen. Mäen nouseminen eduskuntaan voi osoittautua paikallisesti vaikeaksi, mutta ei se mahdotonta ole. Toivottavasti Ylämyllyn äänestyspaikan sijoittaminen mäen päälle ei estä ketään äänestämästä. Yläkoulu on sinänsä looginen äänestyspaikka, mutta vaikeakulkuinen joillekin. Tärkeintä on äänestää ja vaikuttaa!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.