Myllyalueen asemakaava hyväksyttiin valtuustossa
Liperin kunnanvaltuusto palasi maanantaina parin kuukauden kesätauolta. Käsittelylistalla olivat muun muassa Liperin kirkonkylän myllyalueen maankäyttösopimus sekä alueeseen liittyvä asemakaava. Ennen asialistan käsittelyä uusi varhaiskasvatuksen johtaja Tiina Korhonen sekä nuorisovaltuusto edustaja Emmi Reijonen esittäytyivät valtuutetuille.
Myllyn alueen asemakaava sai valtuuston yksimielisen hyväksynnän. Kaavassa Aavakax Oy:n omistama tila muuttuu teollisuusalueesta asuin- ja liikealueeksi. Kiinteistö pinta-ala on noin 24 000 neliömetriä ja sopimusalueen nykyinen rakennusoikeus on yli 9 400 kerrosalaneliömetriä.
Kaavamuutoksen myötä alueelle muodostuu katuverkosto ja muita yleisiä alueita, joiden ylläpidosta vastaa kuntaosapuoli.
Nuorisovaltuuston edustaja Emmi Reijonen toi kokouksessa esille, että alueen rakentamisessa pitäisi huomioida lapset ja nuoret esimerkiksi rakentamalla leikkikenttiä.
Kunnanvaltuusto hyväksyi myös olennaisesti kaavaan toteutumiseen liittyvän Liperin kunnan ja Aavakax Oy:n välisen maankäyttösopimuksen.
Kunta vaatii ennen asemakaavan voimaan kuuluttamista Aavakax Oy:ltä reilun 283 000 euron vakuuden yhdyskuntarakentamisesta aiheutuvista kuluista. Kokonaisuudessaan alueen kunnallisteknisten muutosten ja kehittämisen kokonaiskustannukset ovat arvioitu olevan yhteensä noin 417 000 euroa.
– Tämä sopimuksen tekeminen on ollut oppimisprojekti. Välillä on puhuttu summista, välillä osuuksista. Eurot pitää olla selkeästi näkyvillä, mutta tämä sopimus on hyvä ja se on syytä hyväksyä, kommentoi Asmo Varis (kesk.).
Yhdyskuntarakentamisen ja vesihuollon kulut peritään portaittain kaavan voimaan astumisesta urakan valmistumiseen.
Aloite portaalista
Vuoden 2023 avaava tase sai valtuuston nopean hyväksynnän. Vuoden 2023 avaavaan taseeseen kirjataan peruspääomaa vähentävänä Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän jäsenosuus, vajaa 1,9 miljoonaa euroa.
Tiina Savolainen (kesk.) jätti kokouksessa valtuustoaloitteen dokumenttiportaalin perustamisesta.
– Portaaliin voisi tallentaa dokumentit selvityksistä ja kartoituksista, joita kuntaviranomainen tekee tai teettää. Joskus voi olla, että joku selvitystyö on hautautunut arkistoihin, ja se saatetaan tehdä toiseen kertaan, Savolainen perusteli.
Savolainen esitti, että portaali olisi alussa luottamushenkilöiden käytössä, mutta voisi tulevaisuudessa olla avoin myös kaikille kuntalaisille.