Vaaligallup: Miten valitset ehdokkaasi eduskuntavaaleissa?

Kysyimme Liperissä ja Rääkkylässä äänestäjiltä millä perusteilla he valitsevat ehdokkaansa sekä mitä asioita uusien kansanedustajien tulisi ottaa työn alle.

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit jatkaa lukemista.

Teuvo Turunen, Liperi

– Vielä en tiedä äänestänkö ennakkoon vai vasta varsinaisena vaalipäivänä. Äänestän ehkä enemmän puoluetta kuin henkilöä, mutta kyllä itse ehdokkaallakin merkitystä. Lopullisen valinnan teen sitten äänestyspaikalla.

– Mielestäni uusien edustajien pitäisi miettiä vielä Natoon liittymistä, siinä kuitenkin ratkaistaan myös tulevien sukupolvien elämää. Myös eläkeläisten hyvinvoinnin parantaminen pitäisi ottaa työn alle.


Virve Häikiö, Liperi

– Kyllä se ennakkoon on äänestettävä. Minulla on sellainen systeemi, että karsin puolueita, joita en aio äänestää. Minulle ei suoranaisesti ole väliä onko ehdokas paikallinen vai ei, mutta poliittista kokemusta ja näkemystä hänellä on oltava. Nyt tarjolla ei ole kovin hyviä ehdokkaita.

– Valtion velan pienentämiseen pitää kiinnittää huomiota. Tärkeistä asioista ei oikein voi leikata enää, joten olisin valmis veronkorotuksiin.


Esko Voutilainen, Kuopio

– Ennakkoon meinasin äänestää. Äänestyspäätökseni vaikuttaa ehkä enemmän puolue kuin itse henkilö. Olen Pohjois-Karjalasta kotoisin, niin on hyvinkin mahdollista, että ääneni menee tähän maakuntaan, sinänsä alueella ei ole merkitystä.

– Kyllä uusienkin kansanedustajien pitäisi ensimmäisenä keskittyä heikko-osaisten huolenpitoon. Esimerkiksi vanhusten olojen parantamiseen pitäisi kiinnittää huomiota.


Irma Käyhkö, Rääkkylä

– Aion äänestää ennakkoon, varmaan heti ensimmäisinä äänestyspäivinä. Ääneni menee lähikunnan ehdokkaalle. Valintani muodostui ehdokkaan kokonaisuudesta, ja äänestänkin enemmän henkilöä kuin puoluetta.

– Toivon, että edustajat tarttuisivat lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnin sekä elämän laadun parantamiseen. Toisaalla myös esimerkiksi hoitoalan työoloja pitäisi parantaa.

Vastaa