Kovalla työllä sadan vuoden ikään
Rääkkylässä palvelukoti Virsussa on tarvetta useammalle kakkukynttilälle 11. marraskuuta, kun rääkkyläläiselle Viljo Ikoselle tulee sata vuotta täyteen. Moni voisi kuvitella, että mahtavan tasaluvun saavuttaminen olisi mullistavaa. Ikonen ottaa iällisen merkkipaalun vastaan kuitenkin maltillisen rauhallisesti.
– Iso lukuhan se on, mutta ei tässä elo paljon muutu, vaikka sata tuleekin täyteen, tokaisee Viljo Ikonen hymyillen.
Ikonen kiteyttää pitkän ikänsä salaisuudeksi kaksi asiaa.
– Terveelliset elämäntavat ja kova työ. Väkijuomia otettiin vähäsen, Ikonen tuumaa.
Hän muutti Rääkkylään Haapasalmelle pienenä lapsena Kiteeltä Ikolansaarelta vanhempiensa sukutilalta.
– Kotipaikka oli ihan Rääkkylän ja Kiteen rajalla. Silloin ei ollut saareen tietä vaan matkaa taitettiin veneellä. Nyt siellä on hyvät tiet.
Ikonen asui Haapasalmella samalla tilalla 1920-luvun lopulta tämän vuoden helmikuuhun saakka.
Sataan mahtuu paljon
Haapasalmella hän työskenteli maanviljelijänä eläkeikään asti. Vapaa-aika, joka hänellä maatilatöiltä irtosi, kului muun muassa kala-apajilla.
– Ei silloin harrasteltu mitään ihmeempiä. Kyllä ne harrastelut olivat lähinnä maanviljelystä ja kalastelua. Juhlia ei suuremmin ollut, mutta nurkkatansseissa tuli käytyä.
Nurkkatanssit olivat Ikosen nuoruudessa yksi tapa tutustua ihmisiin ja pitää hauskaa.
– Nurkkatansseissa otettiin jokin soitinlaite mukaan ja mentiin johonkin kylän taloon. Yleensä isäntä otti mielellään vastaan ja sanoi, että tulukee vaan. Isäntä kun tiesi, että hänelle tarjottiin aina pienet ryypyt, niin hyvähän se oli suostua. Huono minä olen tanssimaan, mutta Säkkijärven polkkaa sitä tuli tampattua, Ikonen naurahtaa.
Ikosen vuosisataiseen eloon mahtuu paljon muistoja ja tapahtumia. Hänellä meni muun muassa reilu kolme vuotta sotarintamalla.
– Muistoja on syntynyt niin paljon, hyviä ja huonoja. Vaikea nostaa sieltä yhtä erityistä, kaikilla muistoilla on paikkansa, Ikonen pohtii.
Tulevana viikonloppuna Viljo Ikosen muistojen arkistoon tulee jälleen yksi uusi sivu, kun hänen tytär, kolme lastenlastaan ja neljä lastenlasten lastaan yhdessä sukulaisten ja ystävien kanssa käy antamassa onnitteluhalaukset kenties Rääkkylän vanhimmalle kuntalaiselle.