Tiloilla rikastetaan mielikuvitusta
Kuuntelemista, katsomista ja tulkitsemista. Puheen, tekstin ja kuvan tuottamista. Rikasta mielikuvitusta. Kaikkeen tähän tarvitaan monilukutaitoa, joka on valjastettu punaiseksi langaksi Liperin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen Kielitaituri-hankkeeseen.
Kaksivuotisessa hankkeessa muun muassa rakennetaan tulevaisuuden kirjastoja ja hyödynnetään teknologiaa, esimerkiksi lisättyä todellisuutta. Päiväkotien fyysiset ympäristöt uudistuvat siten, että lasten olisi entistä helpompi ilmaista itseään.
– Mietimme, miten tilat rikastavat mielikuvitusta ja lisäävät tarinallisuutta, lasten kanssa Lautasuon päiväkodilla työskentelevä Iida Niemi kuvailee.
Hän tietää, että lapset saadaan flow-tilaan ympäristön avulla.
– Jos lapsi haluaa maalata, pitäisi kynät ja paperit olla heti valmiina ja sen jälkeen lapsella pitäisi olla aikaa, Niemi kuvailee.
– Tarkoitus on mahdollistaa muun muassa luovuus, Kielitaituri-hankkeen koordinaattori Taru Koskinen tiivistää idean.
Varhaiskasvatuksen vastaava Sanna Partanen muistuttaa, että monilukutaidon esille nostaminen lisää tietoisuutta. Kun tulevaisuuden kirjastot valmistuvat päiväkoteihin, niiden toivotaan houkuttelevan myös perheitä piipahtamaan esimerkiksi lukemisen äärellä.
– Toivottavasti innostus lukemiseen siirtyy myös kotiin, varhaiskasvatuksen vastaava Sanna Partanen miettii.
Tunnekasvatusta tabletilla
Tablettitietokoneen sovellus 3DBear tuo lisätyn todellisuuden osaksi päiväkodin arkea. Tällä hetkellä sitä pilotoidaan Lautasuon päiväkodissa. Sovellus on ennen kaikkea ilmaisun väline, kun lapsilta kysytään vaikkapa mielipiteitä ja tunteita. Kaikki lapset eivät osaa sanoittaa ajatuksiaan.
Draamakasvatuksessa taas voidaan vaikkapa kuvata videolle näyteltyjä tilanteita.
– Olemme käyneet läpi kiusaamistilanteita ja pohtineet, millainen on huono riita, Niemi kertoo.
Jos musiikkituokion aikana halutaan tilaan tuoda kappaleen elementtejä, kuten kolme pientä varista, se onnistuu helposti sovelluksen avulla.
Varhaiskasvatuksen ääni- ja valoympäristöjä kartoitetaan Itä-Suomen yliopiston kanssa. Mittausten ja kyselyjen avulla saadaan tietää, miten ääniympäristöt vaikuttavat lasten ja kasvattajien hyvinvointiin.
Kielitaituri-hankkeessa musiikkia tuodaan lisää päiväkodin arkeen sekä sovelluksen että uusien fyysisten soittimien avulla. Musiikin rytmiikalla kun on iso rooli kielen kehityksessä.
– Voimme tutustua soittimiin ja tanssia hahmojen mallin mukaan sekä nauhoittaa lasten soittoa tai tanssia helposti, Niemi ja lapset esittelevät sovellusta.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Kehuminen tekee iloiseksi
– Nämä ovat siskoksia, Sofi kertoo 3DBear-sovelluksen näkymään tekemästään kuvasta.
Hahmojen ylle sataa sydämiä, ja kuvaa koristavat kirjaimet, kukkapuska ja linna. Siskoksia kuvaavat tunnehahmot ovat iloisia. Mikähän tekee ne noin hymyileviksi?
– Jos joku on vaikka kehunut niitä. Tai jos toinen leikkii sen toisen kanssa, Sofi miettii.
Roope luo huoneeseen kuusimetsän. Sen lomassa on vihainen tunneukko.
– Toisella on lelu ja tuolla toisella ei, Eino sanoittaa Roopen kuvaa.
– Surullisia ne hahmot voivat olla, jos joku ottaa niiltä lelun, eikä anna takaisin, Sofi täydentää tarinaa.