Talviaika on tulee taas
Sunnuntaiaamuna saa vedellä hirsiä tunnin tavallista pidempään. Kellot käännetään talviaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, joten jos sisäinen kello tapaa herättää pyhäpäivisin yhdeksän aikaan, onkin kello vasta kahdeksan.
Sekavaa, mutta niinhän kesä- ja talviajan välillä poukkoilu on. Aika moni meistä on sitä mieltä, että kesäajasta joutaisi kokonaan luopua. Parempi olisi pitäytyä talvi- eli normaaliajassa vuodet läpeensä. Asiasta on tehty kansalaisaloitekin, johon liikenne- ja viestintävaliokunta suhtautuu myönteisesti.
– Kesäaikaan siirtymisellä on pyritty edistämään ihmisten valveillaoloa valoisaan aikaan ja saamaan aikaan säästöjä energiakustannuksissa. Asiantuntijakuulemisessa on kuitenkin tuotu esille, että ihmisen sisäisen kellon tahdittama vuorokausirytmi ei pysty mukautumaan ongelmattomasti ja ilman viiveitä kellonaikojen siirtämiseen. Vaikutukset ovat osin yksilöllisiä, mutta muutos aiheuttaa monille ainakin lyhytkestoisia uniongelmia, vaikuttaa vireyteen sekä työtehon ja työn laadun heikkenemiseen ja voi johtaa vakaviinkin terveyshaittoihin. Kellojen siirtäminen myös hankaloittaa erilaisen yritystoiminnan ja muun muassa liikenteen järjestämistä, valiokunnan tiedotteessa todetaan.
Kesäaikadirektiivi velvoittaa kuitenkin rukkaamaan kellot kesäaikaan – direktiivi sitoo kaikkia Euroopan unionin jäsenmaita.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan mukaan valtioneuvoston tulee ryhtyä vaikuttamaan voimakkaasti ja aktiivisesti EU-tasolla siten, että kellojen kesäaikaan siirtämistä koskevasta kesäaikadirektiivin velvoitteesta luovutaan. Ensisijaisena tavoitteena tulisi olla, että kellojen siirtämisestä luovutaan yhtenäisesti koko Euroopan unionin alueella.
Nähtäväksi jää, siirrelläänkö kelloja taas ensi keväänä.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.