Liperiläisellä ei todettu olevan tuhkarokkoa

Liperiläisellä epäiltiin aiemmin heinäkuussa olevan tuhkarokkoa. Näytteet osoittivat kuitenkin, että henkilö ei sairasta tautia.

Henkilö oli rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Tautia epäiltiin potilaan oireiden takia sekä siksi, että potilaalla oli ollut yhteyksiä Savonllinnan seudulla kesäkuussa vahvistettuihin tuhkarokkotapauksiin.

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva virustauti, joka voi aiheuttaa aivotulehduksen tai keuhkokuumeen. Tuhkarokkoa on syytä epäillä, jos henkilöllä on kuumetta ja ihottumaa sekä vähintään yksi seuraavista oireista: yskä, nuha tai silmän sidekalvontulehdus ja henkilö on ollut kontaktissa tuhkarokkoa sairastavan ihmisen kanssa tai matkustanut maassa, jossa tuhkarokkoa esiintyy.

– Jos epäilee tuhkarokkoa, tulee ensin olla puhelimitse yhteyksissä omaan terveysasemaan tai sen ollessa suljettuna keskussairaalan yhteispäivystyksen puhelinneuvontaan. Päivystykseen tai terveysasemalle paikan päälle tulemista on vältettävä, ettei mahdollinen tauti leviäisi odotustiloissa kanssaihmisiin, Siun sotesta muistutetaan.

Suomessa tuhkarokkorokote eli MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja on kaikille maksuton. Suurimmalla osalla suomalaisista on riittävä rokotussuoja tuhkarokkoa vastaan. Riittävä rokotuskattavuus antaa laumasuojan myös niille henkilöille, jotka eivät esimerkiksi perussairautensa takia voi rokotusta ottaa. Oman rokotussuojan voi tarkistuttaa terveydenhuollosta. 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *