Yhteispäivystys on ruuhkautunut
Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystys on ruuhkautunut influenssa- ja vatsatautitapausten vuoksi, Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymästä kerrotaan. Yhteispäivystyksestä kehotetaankin harkitsemaan tarkoin vaativatko vaivat päivystyskäyntiä.
Maakunnassa jyllää parhaillaan influenssaepidemia, joka alkoi tänä vuonna poikkeuksellisen varhain. Suurin osa varmennetuista tapauksista on ollut influenssa A-viruksen aiheuttamia.
Sairaalahoitoa on tarvinnut tähän mennessä 30 potilasta; yksi iäkäs henkilö on menehtynyt tautiin.
Influenssakauden arvioidaan kestävän vielä useita viikkoja.
Influenssan tavallisia oireita ovat korkea kuume sekä siihen liittyvä lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita. Perusterve henkilö toipuu influenssasta yleensä 1─2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella omahoidolla: levolla, tulehduskipulääkkeillä sekä riittävällä nesteen nauttimisella.
Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet ovat hyvin hankalat ja yleisvointi huononee, oireet pitkittyvät tai jos jo paranemassa oleva tauti pahenee uudelleen. Yksistään taudin toteamisen tähden lääkäriin ei tarvitse lähteä.
Noroviruskin riesana
Yhteispäivystyksessä on näkynyt paljon myös noroviruksen aiheuttamia vatsatautitapauksia.
Noroviruksen aiheuttama vatsatauti alkaa yleensä äkillisesti. Oireita ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja lievä kuumeen nousu. Oireet kestävät yleensä 1–3 päivää.
Norovirus tarttuu herkästi, ja siksi on tärkeää, että noroon sairastunut henkilö välttää turhaa liikkumista kodin ulkopuolella. Kouluun, töihin tai päiväkotiin voi palata, kun vointi sen sallii eikä oireita ole ollut 24 tuntiin.
Norovirukseen ei ole olemassa lääkehoitoa. Kotihoidoksi riittää yleensä nesteen nauttiminen. Tauti on vain harvoin niin voimakas, että lääkäriin olisi syytä lähteä.
Ripuli ja oksennukset voivat kuitenkin nopeastikin aiheuttaa voimakkaan nestehukan, varsinkin jos oksentelu haittaa juomista. Kuivuminen näkyy voimakkaana uupumisena ja limakalvojen kuivuutena, ja silloin on syytä hakeutua lääkärille.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.