Kulmala on huolissaan susitilanteesta

Rääkkyläläinen kansanedustaja Kari Kulmala (ps.) on huolissaan kotieläintuotannon ja metsästyskoiraharrastuksen turvaamisesta Pohjois-Karjalan susialueella.

”Pohjois-Karjalassa Suomen ja Venäjän valtakunnanrajalla on erityisesti eläintiloilla vuosia kestänyt pihasusiongelma, jonka aiheuttajana ovat ns. rajalaumasudet. Tilalliset ovat valvoneet eläimiään ympäri vuorokauden jatkuvan susivaaran vuoksi jo yli kahden vuoden ajan. Eläinten laiduntaminen voi tapahtua vain päiväsaikaan ja ainoastaan pihalaitumilla talojen välittömässä läheisyydessä. Varsinaisilla laitumilla ei ole petotilanteen vuoksi mitään mahdollisuutta laiduntaa”, Kulmala toteaa tiedotteessaan ja jatkaa.

”Pohjois-Karjalassa ei ole enää Tassu-suurpetojärjestelmän mukaan susivapaita alueita, missä metsästyskoiraharrastusta voi harrastaa ilman susiuhkaa. Tälläkin metsästyskaudella metsästyskoiria on menehtynyt suden raatelemina aivan metsästäjien lähettyviltä. Sudet ovat vieneet koiria myös ihmisten pihoista ja koiratarhoista säännöllisesti. Tämä osoittaa, että osa susista ei enää pelkää ihmistä, vaan ne tulevat tarkoituksella pihapiiriin saalistamaan. Mielestäni tähän häiriökäyttäytymiseen on puututtava voimakkaasti, pelkät karkoittamispäätökset ja yksittäisen suden poistoluvat eivät enää riitä.”

Kari Kulmala jätti ministerin vastattavaksi seuraavat kysymykset:

  • Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, että Pohjois-Karjalan maatiloilla voidaan harjoittaa maataloutta samoin edellytyksin kuin susivapailla alueilla?
  • Millä tavoin hallitus aikoo varmistaa, että metsästyskoiraharrastusta voidaan harrastaa Pohjois-Karjalassa ihan kuten mitä muuta harrastusta tahansa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *