Rautaa tappamassa
Suomen vahvin alle 105-kiloinen mies Jiri Grönman seuraa sivusta, kuinka joensuulainen Arttu Parviainen nostaa ponnistuksesta äristen asfaltista 337 kilon painoisen pakettiauton.
Itse hän tehnyt saman tempun kymmenen minuuttia aikaisemmin.
Ylämyllyn kauppakeskuksen aukealla kajahtelevat kannustushuudot: Vielä nousee! Anna mennä! Yksi lisää!
Meneillään on Voimamiesten Finnish Open –kisa, jonka kaksi parasta kilpailijaa jatkavat myöhemmin elokuussa Vaasassa pidettäviin kansainvälisiin Strongman Champions League –mittelöihin.
Grönman naurahtaa hyväntuulisesti. Jatkopaikkaa hän ei usko realistisesti kuittaavansa, sillä hän on paikalle ympäri Suomea saapuneiden voimailijoiden joukosta kevyin.
– Tyytyväinen olen silti omaan suoritukseeni. Viimeiseksi en ainakaan ole näillä näkymin jäämässä, 25-vuotias porilainen myhäilee.
Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit lukea artikkelin.
Painoja paikasta toiseen
Nuoresta iästä huolimatta Grönmanilla on voimailemisesta jo vuosien kokemus. Hän laskeskelee osallistuneensa ainakin kolmeenkymmeneen voimamieskisaan.
– 2011 vuoden lopusta olen kyseistä lajia harrastanut. Sitä ennen harrastin voimanostoa. Nuorena tuli näitä kisoja paljon nähtyä. Sieltä kai se palo jäi kokeilla itsekin, Grönman pohtii.
Voimanostossa liikkeet ovat hänen mukaansa staattisempia. Voimamieskisoissa isoja painoja liikutellaan paikasta toiseen, mikä vaatii tekniikkaa, kestävyyttä ja tietenkin sitä voimaa!
Pakettiauton nostaminen maastavetona kuuluu kisojen perinteisempiin liikkeisiin. Päivän aikana on jo ehditty vetää Harvester-konetta ja satojen kilojen painoisia maitotonkkia.
– Suoritukseen on lähdettävä kiukkuisella mielialalla. Pitää niin sanotusti mennä tappamaan rautaa, Grönman naurahtaa.
Kuudesta lajisuorituksessa jokainen itsessään on kova koitos. Jatkuva rasitus kasaantuu päivän loppua kohden. Kisoista palautuminen kestää Grönmanin mukaan kahdesta kolmeen viikkoa.
– Ei tarvitse siis tämän jälkeen hetkeen salilla käydä, Grönman toteaa.
Sponsorointi kuuluu kuvioon
Kisoja ja kilpailijoiden oheistoimintaa taltioi viikonloppuna myös kansainvälinen kuvausryhmä, joka tekee voimamiesten liigasta ohjelmaa MTV3- ja MTV3 MAX –kanaville. Urheilijat vierailivat kisojen lisäksi eri puolilla Liperiä paikallisten urheiluseurojen vieraina. Kunnanjohtaja Hannele Mikkasen mukaan voimamiehiltä luonnistuikin punttien nostelun lisäksi luontevasti myös jalka- ja pesäpalloilu lasten kanssa.
Grönman kertoo olevansa itsekin perheellinen mies. Salille ei siis jouda ahkeroimaan joka päivä, mutta ei urheilun ja perhe-elämän yhdistäminen mikään ongelma ole.
– Käyn salilla kolme kertaa viikossa ja koen sen olevan juuri sopivasti. Muutaman kerran kuukaudessa on sitten lajikohtaista harjoittelua, Grönman laskeskelee.
Saliharjoittelun hän kertoo aloittaneensa 14-vuotiaana. Voimailun lisäksi Grönman kertoo tekevänsä tavallisia duunarin hommia sulatossa. Elannoksi autojen nostelusta ei toistaiseksi ole, mutta onhan 25-vuotiaalla aikaa!
- Jiri Grönman ei hörpi voimamieskisoissa kahvia. Suoritukset ovat fyysisesti sen verran rankkoja, että kroppaa on parempi virkistää suoloja ja kivennäisaineita sisältävillä palautusjuomilla.
[/groups_member]