Sinilevää Harinjärvellä

Kotiseutu-uutisten saamien tietojen mukaan Harinjärven Valkeisenmäen uimarannalla on tehty sinilevähavainto kuluvalla viikolla.

Ely-keskuksen vakituisilla mittauspisteillä Liperissä ja Rääkkylässä sinilevähavaintoja ei sitä vastoin ole tehty. Pohjois-Karjalassa levää on havaittu Höytiäisellä sekä Suuri-Onkamolla.

Ely-keskukselle on tehty useita ilmoituksia veden pinnalle muodostuneista lautoista, joiden väritys on ollut ruosteenpunaista tai vaaleahkoa. Näiden lauttojen aiheuttaja ei ole levä, vaan mitä todennäköisemmin kuusensuopursuruosteen itiöiden muodostama massaesiintymä. Ilmoitukset ovat tulleet Karjalan Pyhäjärveltä, Nunnanlahden Korkeavaaran UKK-reitin varrelta sekä Puruvedeltä Mäntyrannan leirialueelta.

Alkukesän sateisuus ja meneillään oleva lämmin jakso ovat edesauttaneet itiöiden kypsymistä. Voimakkaat sateet ja ukkospuuskat voivat kuljettaa itiöitä laajoiltakin alueilta. Itiöistä muodostuneet lautat voivat olla hyvinkin suuria, sillä ne ovat vettä kevyempiä ja kelluvat vedenpinnalla. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnalla olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita ja niin edelleen. Lämpimässä pintavedessä tämä orgaaninen massa saattaa alkaa myös haista epämiellyttävälle. Ilmiö ei ole vaarallinen, haitta on lähinnä esteettinen. Itiölautat hajoavat usein muutaman päivän kuluessa.

Todennäköisin ilmiön aiheuttaja on kuusen suopursuruoste (Chrysomyxa ledi), mutta asiaa ei ole saatu varmistettua vielä mikroskooppinäytteestä. Laji on ruostesienistä runsaimpia ja sitä esiintyy eniten Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä pohjoisessa, missä suopursun esiintyminen on yleistä. Sieni siirtyy itiöiden avulla kuusesta suopursuun, jossa se talvehtii rihmastona muodostaen seuraavana keväänä itiöpesäkkeitä. Itiöpesäkkeistä muodostuvat kantaitiöt levittävät sienen takaisin kuuseen. Näkyvimmin ruostesienen voi havaita kuusen nuorimman neulasvuosikerran kellastumisena heinä-elokuussa, jolloin myös helmi-itiöpesäkkeet muodostuvat ja alkavat vapauttaa itiöpölyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *