Mallikas juhlakokous valtuustolla

Liperin valtuusto juhlakokoonpanossa. Paikalla oli 30 varsinaista ja neljä varavaltuutettua. Kunnanjohtaja ja kunnankamreeri kuvassa oikealla.

Konsensus, yksituumaisuus ja kiitosten jakaminen olivat leimaa antavia Liperin kunnan 140-vuotisvaltuustolle Penttilässä maanantaina. Poissa olivat äänestykset, sanalliset kiistat ja taloushuolet. Vaikka vaalien alusaikaa eletäänkin…

Päätökset keskeisine henkilövalintoineen tehtiin yksituumaisesti ja nopeasti. Moni pitkään päätöksenteossa mukana ollut sai ruusun ja muistolahjan. Samalla tavoin muistettiin pitkään seura-, yhdistys- ja harrastetöissä uutterasti kuntakuvaa ja elinvoimaa ympärilleen luoneita.

Lähihistoriaa palautettiin mieliin parhaita tekijöitä sanoin, lahjoin ja kunniakirjoin muistamalla. Liperiläisille läheinen Divina Musica ja Keski-Karjalan musiikkiopiston taitavat soittajat juhlistivat tunnelmaa. Yksi Divinan kappaleista oli Karl Collanin Liperistä kokoamista teksteistä: Taivas on sininen ja valkoinen…

– Yhteistyö kunnan kanssa on ollut tiivistä ja tuloksellista, vakuuttivat puolestaan seurakuntien edustajat pastori Ulla Mäntylä ja kirkkoherra Isä Paavo Ratilainen.

Takaiskujakin

Valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Reijonen kävi juhlapuheessaan läpi kunnan historiaa, omaa 30 vuotta kestänyttä luottamusmiesaikaansa sekä tähysteli tulevaisuuteen.

Myönteisenä asiana hän näki, etteivät tuloerot ole kasvaneet maaseutupitäjässä samaa vauhtia kuin koko maassa keskimäärin. Huonoa on ollut ainakin päätösvallan karkaaminen muuanne.

– Varuskunnan lakkauttaminen oli iso takaisku, mutta siitäkin selvittiin.

Liperi-Seura sai puheenjohtajalta kiitoksen panoksestaan; perinteistä on kannettu kiitettävästi vastuuta.

Hän muistutti, että Liperin kannattaa pitää kiinni leipäpitäjän maineestaan, ja siitä on syytä olla ylpeitä.

– Päätöksenteko pitäjässä on ollut aikaisemmin leveämmillä harteilla kuin nyt. Siihen aikaan, kun tulin itse mukaan, pankki, meijeri ja monet muut tahot olivat vahvoja vaikuttajia. Ne olivat tavallaan myös hajauttamassa riskejä. Liperissä on ollut myös vahvoja henkilöitä päätöksentekijöinä ja kokoukset ovat joskus olleet pitkiä ja perusteellisia. Elinkeinoihin alettiin painostaa voimakkaasti 1990-luvulla.

– Ja elinkeinopolitiikka ratkaisee myös kunnan tulevan menestyksen, hän painotti.

Tunnustuksia

Elinkeinokehitys oli yhtenä osana myös juhlan kiitoksissa, samoin Ylämyllyn entisen varuskunta-alueen kehittämiseen osallistuneet. Heistä nostettiin esille Taisto Tuononen, Hannu Raninen, ja Kari Nousiainen. Riitta Linkola ja Raimo Piironen ovat puolestaan luoneet hyvät kuntalaisille hyvät mahdollisuudet vapaa-ajan harrasteille; kulttuurille ja liikunnalle.

Nuorena yrittäjänä palkittu Petter Asikainen on saanut Korpisorvi Oy yrityksensä nopeasti hyvään vauhtiin. Huonekaluja syntyy koivusta ja kehitteillä on oma keittiömallisto.

Nuoret maaseutuyrittäjät Juuso ja Iisakki Kärki ovat hyvä esimerkki rohkeasta ja reippaasta navettainvestoinnistaan. Kari Karhun Kunto-Taipaleen runsaan tuhannen neliön investointi Ylämyllylle toi Vuoden teko –palkinnon. Vuonna 1994 aloittanut yritys työllistää 23 henkilöä ja sen saleilla on yli 20 000 yksittäistä tapahtumaa/suoritusta kuukaudessa.

Kotiseutu-uutiset sai arvostuksen sanoja muun muassa siitä, että se on paikallisessa omistuksessa oleva yritys, joka seuraa aktiivisesti oman levikkialueensa tapahtumia. Lehdellä on menossa 49. vuosikerta.

Vastaa