Rukiista suursato

Maajusseilla ja morsiamilla on meneillään yksi vuoden kiireisimmistä ajoista. Kuva: Hanna-Leena Kunttu

Viljasadon määrä voi osoittautua tänä syksynä yllätykselliseksi. ”Rukiista on tulossa kaikkien aikojen laadullisesti paras sato, oikea suursato”, Kari Huikuri Liperin Myllyltä hehkuttaa.

Ajokaistan leveyden ylittävät leikkuupuimurit värittävät parhaillaan tieliikennettä siirtyessään lohkolta toiselle.

– Alkuviikosta puitiin pari hehtaaria vehnää ja ohraa harjoitteluksi. Jos vaan sää poutaantuu, puinnit jatkuvat loppuviikosta, rääkkyläläinen viljanviljelijä Ville Hirvonen kuvaa elonkorjuun alkua.

Keväällä kylvettyjen viljojen, kuten Hirvosen viljelemien ohran ja vehnän osalta kauden sää on ollut poikkeuksellinen.

– Kesä on ollut todella erikoinen: Vapulta päästiin kylvämään, mutta juhannuksena sai miettiä onko nyt joulun sää. Sitä seurasi vuorotellen kylmän ja kuuman kauden kuivuus. Pellonreunasta kasvustot voivat näyttää ihan hyviltä, mutta satotaso on vielä arvoitus, sillä pelloilla voi olla seassa isoja, harvakasvuisia aukkoja, Hirvonen summailee.

Hirvosen ohrat ja vehnät päätyvät puinnin jälkeen aluksi omiin siiloihin.

– Osa sadosta jäänee kotikylille, mutta valtaosa menee jatkojalostukseen A-rehulle Varkauteen, Hirvonen toteaa.

Sääolot suosivat rukiin kasvua

Kaura, ohra ja vehnä ovat Rääkkylässä useimmiten viljeltyjä lajeja, mutta pieniä määriä ruistakin saaristopitäjän pelloilla heilimöi.

– Jonkinlainen ennätyssato tuli rukiista tänä vuonna, poikkeavat sääolot suosivat syysruista, varpasalolainen Pasi Laasonen luonnehtii.

– Alkukesän kylmä jakso ei vaikuttanut rukiin kasvuun samalla tavoin kuin kevätviljoihin, sillä syksyllä kylvetty ruis oli jo siinä vaiheessa hyvällä oraalla. Samoin sateet osuivat rukiin osalta suoraan laariin, eli sopiviin ajankohtiin, Laasonen jatkaa.

Laasonen tietää Pohjois-Karjalassa ruista viljeltävän noin 700 hehtaarilla, mikä kattaa kysynnästä vain kolmasosan.

– Meilläkin ruista on vain viitisen hehtaaria. Vien sadon itse suoraan Liperin Myllylle traktorilla, ei näin pieniä määriä rekalla haeta, Laasonen naurahtaa.

Liperin Myllyn Kari Huikuri kuitenkin iloitsee rukiin viljelymäärien lisääntymisestä.

– Kiitos viljelijöille. Nyt voimme taata, että käyttämästämme rukiista entistä isompi osa on paikallista.

Kevätviljojen osalta Varpasalossa ei olla yhtä voitokkaissa tunnelmissa.

– Savisemmilla mailla oraat suorastaan hukkuivat, sillä märissä kohdissa tavan viljoista ei noussut juuri mitään. Viljelen lypsykarjalle valkuaiseksi myös hieman hernettä, siitä tuli ihan kohtuullinen sato, Laasonen laskeskelee.

Vastaa