Parsakaalit tukun kautta kauppoihin

Hanne ja Jukka Kinnunen huiskivat juuri nyt parsakaalipellollaan Puromäessä.

Juuri nyt kasvisviljelytiloilla on kesä kuumimmillaan. Mitä enemmän taivas antaa lämpöä, sitä kovemmalla tahdilla pelto työntää myyntiin tavaraa.

Puromäen Puutarhalla tiistaipäivä alkoi suven ensimmäisten parsakaalien keruulla. Kauniita, mutta ei vielä kovin isoja kukintoja kerättiin ensimmäiseksi istutetulta lohkolta. Jotta satokausi olisi pitkä, parsakaalia kylvetään 16 eri viikon aikana. Kuukauden esikasvatuksen jälkeen taimi kasvaa avomaalla kahdessa kuukaudessa korjuukokoiseksi.

– Tällä hetkellä pitäisi samaan aikaan kylvää, istuttaa ja korjata satoa, puutarhan isäntä Jukka Kinnunen naureskelee helteisellä pellolla.

Lämmin ilma sopii kaaleille, vettä ne eivät juurikaan kaipaile.

– Olen kuullut kaalien juurien yltävän jopa parin metrin syvyyteen. Lämpöä ne tarvitsevat, ja tällaisella 30 asteen helteellä ne kasvavat hirveetä vauhtia, Hanne Kinnunen selvittää siivotessaan parsakaaleja kauppakuntoon.

Kukkakaalia pian

Puromäen Puutarhalla ei keskitytä yksittäisiin vihanneksiin, vaan tila on tunnettu monipuolisesta valikoimastaan. Alkukesän mittaan pellolta on jo korjattu tankoparsat ja kasvihuoneesta kauppoihin ovat matkanneet nippusipulit ja valkosipulit. Kasvihuoneessa ja pelloilla kasvaa lähes kaikki perussalaatin tarpeet, kun taas syksypuolella varastot täyttyvät juureksista ja kiinankaalista.

Viime vuonna Kinnusten viljelyssä oli pieni määrä kaaleja. Tänä vuonna parsakaalia istutetaan neljälle hehtaarille ja kukkakaalia kolmelle.

– Kokeilussa on kahdeksan eri parsakaalilajiketta ja kolmea eri kukkakaalia. Osa on aikaisia ja osa myöhempiä. Toiset taas tykkäävät enemmän sateisesta ja toiset kuivemmasta säästä, emäntä listaa hajauttamisen etuja.

Viikko myöhässä

Kauden varhaisin erä lähtee ison tukkuliikkeen kautta eteenpäin. Ensi viikolla parsakaalia toimitetaan Liperin Juurespakkaamolle, josta vihannes siirtyy myös paikallisiin kauppoihin. Juurespakkaamon Jussi Jaakkolan mukaan lämpimän sään myötä kasvikset ovat kirineet kasvuaikatauluaan kiinni.

– Enää ei olla kuin noin viikko myöhässä. Varhaislajikkeita ei täällä juurikaan kasvateta, kun eteläinen Suomi painaa hinnan alas, Jaakkola viittaa esimerkiksi juureksiin.

Toistaiseksi kaupoissa kuluttajan voi olla vielä työlästä bongata paikallisia tuotteita, ainakaan jos niitä ei aktiivisesti etsi. Esimerkiksi ylämyllyläisen Viherkasteen salaatti on verhottu Pirkka-muoviin.

– Toivoisin todella, että lähiruoka löisi kauppojen valikoimissa pikku hiljaa läpi. Molemmat ketjut ovat nyt siitä kiinnostuneita, Jussi Jaakkola iloitsee.

Vastaa