Kannattava ekoteko

Ari Kettunen esittelee Mauri Tolvaselle ja Jorma Kinnuselle maalämpöjärjestelmän toimintaa.

Uusiutuvan energian hyödyntäminen lämmityksessä tuntuu liperiläisten investoijien kukkaroissa.

Tutjuntiellä sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Ristipolun katolla paistattelee 30 neliömetrin seinämä upouusia aurinkopaneeleja. Vielä toistaiseksi harmailla kalvoilla suojatut paneelit alkavat pian lämmittää asukkaille käyttövettä. Itä-Suomessa aurinkoenergian hyödyntäminen lämmitystarkoituksiin on yhä verrattain harvinaista.

– Investointien myötä meiltä häviävät lähes kokonaan lämpimästä käyttövedestä maksettavat sähkökulut, isännöitsijä Mauri Tolvanen laskeskelee.

Ristinpolun paneeliprojekti on jatkumoa edellisenä syksynä alkaneelle lämmitysjärjestelmäremontille, jossa asuntoyhtiön öljylämmitys vaihdettiin maalämpöön. Aurinkoenergialla täydennetään maalämmöstä saatavan lämmitysenergian määrää.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Kinnunen naurahtaa kyseessä olleen ekoteko, mutta toiveiden mukaan sijoitus alkaa pian näkymään myös asuntojen omistajien kukkaroissa. Suunnitelmien mukaan paneelit otetaan käyttöön tulevalla viikolla, joten esimakua säästöistä saadaan jo kesän kuluessa. Arvioiden mukaan aurinkoenergia lämmittää lähes 33 prosenttia asuntoyhtiön vuodessa kuluttamasta käyttövedestä.

– Merkittävin hyöty paneeleista saadaan maalis–syyskuun aikaan. Kun aurinko ei paista käytetään maalämpöä, esittelee Jorma Kinnunen.

Ekoteko ja sijoitus

Sekä Tolvanen että Kinnunen kehuvat maalämpöön siirtymisen olleen mainio ratkaisu. Liperin sekä Joensuun lähiympäristössä 41 asukkaan ja 2500 neliömetrin Ristinpolku on suurimpia – ellei jopa suurin maalämpöön turvautuva asuntoyhtiö. Lämmitysjärjestelmän täydelliseen remonttiin päädyttiin kirvelevien öljylaskujen seurauksena. Keskimäärin öljyä kului ruhtinaalliset 65 000 litraa vuodessa. Laskelmien mukaan aurinkopaneeli- ja maalämpöinvestoinnit kustantavat itsensä kahdeksassa vuodessa.

– Harvalla sijoituksella rahojaan saa takaisin yhtä nopeasti. Isossa omakotitalossakin säästöä voi kertyä 3000 euroa vuodessa, pohtii Ristinpolun remontin urakoinut JH-Lämpö oy:n Ari Kettunen.

Hänen mukaansa maalämmön hyöty riippuu kuitenkin pitkälti lämpimän käyttöveden kulutuksesta. Ristinpolun kaltaisissa suurissa kohteissa remontti on erinomaisen taloudellinen ratkaisu. Jos kulutus on pientä, on kyseessä enemmänkin ekoteko.

– Maalämpö ja aurinkoenergia ovat tulevaisuutta, ja toivottavasti ilmiö yleistyy myös Itä-Suomessa. Meidän asuntoyhtiöstä saa vapaasti tulla katsomaan mallia, ja on täällä jo Joensuusta asti käytykin, rohkaisee Tolvanen.

Vastaa