Käsämä kokosi rivinsä

"Meillä on paras keittäjä ja mukavin taksikuski. Miksi lapsista aina säästetään? Me halutaan jäädä tänne!" lapset vetosivat päättäjiin. Tytöt vasemmalta Ronja Immonen, Luna Korhonen, Siiri Surakka, Sonja Surakka, Nelli Tanskanen, Piia Hämäläinen.

Kuulemistilaisuus veti koulun liikuntasalin täyteen tuohtuneita vanhempia.

Liperin kunnan sivistystoimen järjestämää maanantaista kuulemistilaisuutta leimasi epäusko, huoli ja suuttumus. Miksi lopettaa koulu, joka on täynnä elämää? Valtuuston talousarviopäätös määrärahojen jäädyttämisestä tuli ennen joulua, miksi kuntalaisia kuullaan vasta jälkeenpäin?

Päättäjiltä vaadittiin vastauksia, eikä vanhemmilta juuri löytynyt ymmärrystä lakkautussuunnitelmille. Kiitosta ei saanut myöskään tapa, jolla tieto lakkautusuhasta tuli.

– Joku luki netistä ja puheita alkoi kiertää, vanhempainneuvoston puheenjohtaja, kolmen koululaisen äiti Heli Hiltunen muisteli.

– Moni perhe käy nyt kahden koulun taistelua, kun lapsia on sekä Viinijärvellä että Käsämässä.

Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen myönsi, että tilanne on hämmentävä. Elinvoimaisen vastikään laajennetun koulun lakkauttamista kun ei voi suoraan perustella säästösyillä.

– Käsämän koulun lakkautus tehdään kytkettynä aiemmin tehtyyn Viinijärven kouluratkaisuun.

Viinijärvelle jää tilaa, kun yläkoulu liitetään kirkonkylän yläkouluun, myös päivähoito- ja esiopetus mahtuvat vapautuviin tiloihin.

– Näin saadaan Viinijärven yksikkö elinvoimaiseksi ja täyteen käyttöasteeseen.

Aluksi vain kiinteistösäästöjä

Kunta on asettanut sivistystoimelle 649 000 euron säästövelvoitteen tälle vuodelle, vuositasolla summa merkitsee 12 opettajan palkkaa.

Käsämän koulun sulkemisella ei saada virkasäästöjä, vaan 55 oppilasta siirtyvät Viinijärvelle opettajineen. Säästöä tulee aluksi ainoastaan kiinteistökuluista. Kuluja puolestaan tulee Viinijärven yläkoulun tilojen ja piha-alueiden muutostöistä pienille koululaisille sopiviksi.

Kyyditystarve kasvaa. Kuljetusvastaava Hannu Kortelaisen laskelmia tulkinnut sivistysjohtaja Arto Jormalainen lupasi kuitenkin, että kustannukset eivät ainakaan nouse. Laskelmat hämmensivät vanhempia.

– Jos kyytitarve kasvaa, miten kustannukset voivat laskea?

Se mahtuvatko kaikki yläkoululaiset Liperin kouluun, jäi vielä arvoitukseksi. Ratkaisuksi mahdolliseen tilapulaan kunnanjohtaja väläytti kirkonkylän niin sanotun pienten koulun uudelleen avaamista tai parakkikoulua.

– Tämä on pelkästään kirkonkylän aseman turvaamista! Kuka sinne haluaa? Kuopiontien varsi Joensuusta Ylämyllyn kautta Käsämään ja Viinijärvelle on luonnollinen kehityssuunta, kiteytettiin yleisön joukosta käsämäläisten tuntoja.

Käsämästä katsoen kirkonkylä on väärässä suunnassa ja kaukana. Kuntapäättäjien katseet ovat kuitenkin vielä kirkonkylääkin kauempana – kuntaliitoksessa ja Joensuussa. Isot koulut säilyvät mahdollisen kuntaliitoksen jälkeenkin todennäköisemmin kuin pienet.

Helppo ei tilanne ollut päättäjillekään, vanhempia hekin ja usealla omakohtaista kokemusta aiemmista koulujen lakkautuksista. Moni rohkaistui illan mittaan nousemaan ylös kertoakseen omista ratkaisuistaan äänestyksissä.

– Joskus valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Mira Karjalainen summasi.
Lopullisen päätöksen Käsämän koulun lakkautuksesta ja sulauttamisesta Viinjärven kouluun tekee kunnanvaltuusto.

Vastaa