Terveysaseman voi nyt valita

Sini Varis käy mielellään tutulla terveysasemalla kirkonkylällä lastensa Eevin ja Assin kanssa.

Kansalaiset ovat voineet valita oman terveysasemansa vuoden alusta alkaen vapaasti mistä päin Suomea tahansa. Valinnanvapaus koskee kaikki kiireettömiä lääkäreiden, hoitajien ja hammaslääkäreiden palveluja. Samaan valintaan kuuluvat fysioterapiapalvelut ja reseptien uusiminen.

Valinta on tehtävä kirjallisesti ja se koskee kaikkia edellä mainittuja palveluja yhtenä pakettina. Vaihdoksen voi tehdä korkeintaan kerran vuodessa.

Siirtymävaiheessa esimerkiksi Liperissä asuva saattoi valita terveysasemakseen Outokummun.

– Meillä on ollut vain yksittäisiä terveysaseman vaihtajia tähän saakka, Liperin kunnan vs. ylilääkäri Risto Nuuttila kertoo.

Roukalahtelainen Sini Varis on ollut Liperin pääterveysaseman palveluihin tyytyväinen, joten vaihdosta ei ole tarvinnut pohtia.

– Hoito on saatu vaivoihin ja tämä on muutenkin tuttu paikka.

Variksen perheessä aikuiset noudattavat usein tuttua kaavaa, työssä käydessä vaivoja valitellaan työterveyslääkärin pakeilla.

Vaiviolainen Pertti Sutinen sen sijaan on miettinyt Joensuun Siilaisen asiakkaaksi siirtymistä.

– Minulta on sinne lyhempi matka kuin tänne kirkonkylälle. Jos ei Ylämyllyltä saa jatkossakaan lääkäripalveluita, niin harkitsen asiaa tosissaan, Sutinen toteaa.

Kansalainen ei edelleenkään voi valita kouluterveydenhuollon tai pitkäaikaisen laitoshoidon paikkaa. Kiireellisissä sairastapauksissa vapaus käyttää minkä tahansa paikkakunnan palveluita säilyy.

Hoitosuunnitelma mökille mukaan

Samalla kun ihminen valitsee terveysaseman, hän voi tietoisesti valita pidemmät hoitojonot. Kunnilla on kuitenkin velvollisuus pysyä hoitotakuussa, eli terveysaseman vaihtajien aiheuttamat pidemmät jonot eivät saa kasvaa liiaksi. Vaihtoa ei voida myöskään evätä, vaikka vastaanottavalla terveysasemalla olisikin lääkäripula tai pitkät hoitojonot.

– Potilaiden valintoja on mahdollista ohjata julkistamalla eri asemien hoitoonpääsytietoja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta muistutetaan.

Kansalaiset voivat lisäksi käyttää esimerkiksi kesämökkikuntansa palveluita, jos henkilöllä on hoitosuunnitelma sairauteensa.

– Meillä Liperissä on hoidettu paljon mökkiläisiä oman kunnan maksusitoumuksella jo tähänkin saakka, joten isoa muutosta ei ole luvassa, Nuuttila toteaa.

Vuoden 2014 alusta alkaen kansalainen voi lisäksi valita käyttämänsä erikoissairaanhoidon yksikön. Hoitoon tarvitaan kuitenkin aina lääkärin tai hammaslääkärin lähete ja hoitopaikka on valittava yhteisymmärryksessä lääkärin kanssa.

Lääkärivaje jatkuu Liperissä

Terveydenhuollon tekijöistä on pula. Liperissä hankalin tilanne on hammashoidon puolella, kun puolet viidestä hammaslääkärin virasta ammottaa tyhjyyttään. Virat on täytetty, mutta tekijöitä jäi loppuvuodesta virkavapaalle.

– Jouduimme perumaan jonkun verran aikoja. Nyt kiireettömän hammashoidon jono on hoitotakuun maksimiaika, puoli vuotta, hammashuollon johtaja Tarja Laaksonen kertoo.

Avuksi on saatu kallis ostohammaslääkäri, joka tekee 75 prosenttista työaikaa.

Lääkäritilanne on Liperissä kohtalainen, vaikkakin ylilääkäri kunnasta uupuu. Muista seitsemästä lääkärinvirasta yksi on haussa ja yksi täyttyy huhtikuussa. Viidestä nyt työskentelevästä olevasta lääkäristä yksi on koulutusvirassa.

– Sijaiset tulevat firman kautta. Saman katon alla on helpompi toimia, joten Ylämyllyn vastaanoton avaaminen ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa, Nuuttila toteaa.

Rääkkylässä ei juuri jonoja

Rääkkylässä kiireettömän sairaanhoidon jonotiedote kertoo, että lääkärin vastaanotolle pääsee 0-10 vuorokaudessa, kun taas sairaanhoitajalle ja terveydenhoitajalle pääsee viimeistään kolmantena päivänä. Hammaslääkärin vastaanotolle pääsee särkytapauksissa samana tai seuraavana päivänä, kiireetön hoitojono hammaslääkärin tai -hoitajalle on reilun kuukauden pituinen.

Kommentit

  1. Avatar Kirjoittanut tuula tiainen

Vastaa