Liperiin yhden yläkoulun malli

Viinijärven koulussa kahdeksatta luokkaa käyvät Saara ja Johanna toivovat, että riippumatta kouluverkkopäätöksistä, he saisivat jatkaa kaverin kanssa samalla luokalla.

Liperin sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Viinijärven yläkoulun oppilaat sijoitetaan ensi syksynä Liperin kouluun.

Kaikki yläkoulun oppilaat mahtuvat tilojen puolesta Liperin koulukeskukseen, kun oppilasryhmien kokoa kasvatetaan nykyisestä 16-18 oppilaasta keskimäärin noin 22-23 oppilaaseen.

– Mikäli ryhmäkoot säilyisivät ennallaan, tarvittaisiin lisärakentamista noin kuuden luokan verran, sivistysjohtaja Arto Jormalainen kertoo.

Oppilasmäärä koulukeskuksessa nousisi noin 625 oppilaaseen. Liperin koulu kipuaisi tällöin Pohjois-Karjalan kolmanneksi suurimmaksi kouluksi Joensuun normaalikoulun ja Kontiolahden koulun jälkeen.

Vapautuviin Viinijärven koulun tiloihin siirrettäisiin alueen päiväkoti ja mahdollisesti nuorisotilat.

Kyläkoulut rauhaan

Sivistysjohtaja esitti myös, että Käsämän kyläkoulun lakkauttamista ja oppilaiden sulauttamista Viinijärven kouluun. Yhden kyläkoulun (Salokylä tai Mattisenlahti) oppilaiden sijoittaminen Liperin kouluun oli myös tapetilla. Lautakunta kuitenkin päätti tiukasti 5-4 äänestäen, ettei se lähtisi lakkauttamaan yhtään kyläkoulua ensi syksynä.

Sivistysjohtajan esitystä kannattivat: Olli Toivola (kok.), Tapio Mustonen (sdp), Anne Jetsonen (sdp) ja Mikko Lihavainen (kesk.). Vastaesityksen kyläkoulujen puolesta teki Mira Karjalainen (kesk.). Esityksen puolesta äänestivät Piritta Kärki (ps), Päivi Pietarinen (ps.), Juha-Pekka Huikuri (ps.) ja Martti Karvinen (kesk.).

Kunnassa tehtyjen laskelmien mukaan sivistysjohtajan kokonaisehdotus toisi säästöjä ensi vuonna puolen miljoonan verran ja jatkossa 900 000 euroa vuosittain. Nyt tehdyn päätöksen seurauksena säästöt ovat ensi syksynä reilut 300 000 euroa ja seuraavina vuosina 450 000 euroa.
Selvittelyn alla on myös Liperin nuorisotilojen siirto koululle. Nuorisotilojen päiväkäyttäjät eli monet järjestöt joutuisivat etsimään täten uuden toimintapaikan.

Mietinnässä on myös Ylämyllyn kirjaston siirtäminen Lipertekiltä vuokratuista tiloista kunnan omiin tiloihin monitoimitalolle eli entiselle Honkalammen koululle.

Sivistyslautakunnalla oli kouluratkaisua varten kymmenen erilaista vaihtoehtoa ja laskelmaa. Lisäksi taustalla oli kuntajakoselvitystä varten tehdyt FCG:n tilastot, joiden mukaan Liperin perusopetus on 1 000 euroa kalliimpaa kuin Joensuun ja Kontiolahden opetus oppilasta kohti.

Kouluverkkoa koskevat päätökset ovat osa talousarviota, joka hyväksytään valtuustossa joulukuussa.

Arvostusta pienuudelle

Viinijärven koulun kahdeksasluokkalaiset muuttaisivat lautakunnan esityksen mukaan viimeiseksi peruskouluvuodekseen kirkonkylälle.

– Olisihan siinä totuttelemista, eräs pojista tokaisee.

Moni oppilaista kertoo arvostavansa oman opinahjonsa pienuutta.

– Luokat on pienet ja koulu on pieni. Kaikki tuntee toisensa, takarivin tytöt tuumaavat.

– Kyllähän siinä kärsii oppilastuntemus, kun koko aineksen tunteminen ei ole enää hallussa, Viinijärven koulun opettaja Irina Tanskanen miettii.

Koulumatkoista kysyttäessä noin puolella oppilaista matka kirkonkylälle on sama kuin nyt Viinijärvelle – iso osa luokan oppilaista kun asustelee Ylämyllyllä.

Vastaa