Luokka kaipaa opettajaa, vanhus hoitajaa
Koko Liperin kunnan henkilöstöä koskevat lomautukset ovat päässeet syyskuun aikana vauhtiin. Vaikkakin monen työntekijän lomautus on jouduttu perumaan.
– Vanhuspuolella emme ole pystyneet toteuttamaan kaikkia lomautuksia ensimmäisten viikkojen aikana. Pitäähän vanhukset hoitaa, vanhuspalvelujen johtaja Leena Laaninen kertoo.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilön lomautus perutaan ja häntä pyydetään palaamaan lomautukseltaan omille töilleen tai jotakin muuta paikkaa sijaistamaan.
Työnantaja voi siirtää lomautusta yhden kerran. Työntekijän ei kuitenkaan ole pakko palata töihin.
– Perushoidosta pidetään kiinni, joten ei kukaan vanhus voi jäädä ilman ruokaa ja vaipat on vaihdettava. Olemme kuitenkin lähestyneet omaisia, josko he haluaisivat auttaa. Velvoittaa ei tietenkään voi, Laaninen kertoo.
Hän mainitsee ulkoiluttamisen jäävän kenties nyt vähemmälle. Kauppa-asioiden hoitoon omaisten apu olisi myös tervetullutta.
Kouluissa erikoisjärjestelyjä
Koulupuolella lomautuksia toteutetaan koulukohtaisesti eri tavoin. Liperin koululla lomautukset ajoittuvat kuluvalle ja tulevalle viikolle. Ylämyllyn koululla lomautuksia on hajautettu enemmän, mutta esimerkiksi tänään torstaina, huomenna perjantaina ja ensi maanantaina koululta on paljon opettajia lomautettuina.
Koulupuolella helpotusta on tuonut se, että osa määräaikaisista opettajista ei kuulu lomautuksen piiriin. Osa opettajista taas on ”luokattomia”, joten heitä pystytään hyödyntämään opetuksessa. Jokaisella luokalla on lisäksi nimettynä vastuuopettaja.
– Jossain kohti tulee joka tapauksessa sellaisia tilanteita, että opettajalla on valvottavanaan kaksi luokkaa yhtä aikaa. Toiselle luokalle on kuitenkin tavoitteena löytää oma ohjaaja, rehtori Riitta Hyttinen kertoo.
Hyttinen itse pääsee opettamaan huomenna perjantaina esimerkiksi nelosluokkaa kahden tunnin ajaksi.
– Osallistun poikkeuksellisesti opettamiseen näinä lomautuspäivinä. Omat työt siirtyy, mutta pääsen tapaamaan enemmän oppilaita, rehtori löytää lomautuksesta jotain positiivista.
Opetus on vain osin lukujärjestyksen mukaista. Jotkut oppiaineet vaihtavat lukujärjestyksessä paikkaa ja esimerkiksi tekninen työ saattaa vaihtua askarteluun.
Koteihin lähetetään kuitenkin tietoa jokaisen luokan järjestelyistä.
Ryhmät aina täynnä
Varhaiskasvatuksessa lomautukset on onnistuttu hoitamaan kohtuullisen kivuttomasti. Perhepäivähoitajia lomautus ei koskenut ja lähihoitajille tarjottiin kesällä töitä sosiaali- ja terveyspuolelta. Vajaa puolet varhaiskasvatuksen työntekijöistä jäi siten enää lomautuksen piiriin.
– Heistä suurin osa on ottanut talkoovapaita. Ne on sijoitettu kesäkuukausille, syyslomalle ja talvilomalle, varhaiskasvatuksen vastaava Sirkka Korhonen kertoo.
Toki pienempi henkilöstö on näkynyt arjessa.
– Kesällä mentiin talven vaatimusten mukaan, eli kun aiemmin kesällä oli hoidossa väljempää, niin nyt ryhmät olivat ihan täynnä.
Asenne hyvä
Sivistysjohtaja Arto Jormalainen kiittelee opettajien asennetta. Vaikkei lomautuksia hyväksytä, niin silti on päätetty hoitaa asia kunnialla.
– Toki oppilaat tulevat huomaamaan opettajien vähyyden. Katsotaan enemmän opetusvideoita ja yhdistetään luokkia. Täytyyhän palvelutason laskeakin tällaisessa tilanteessa, hän miettii.
Varhaiskasvatuksen onnistuneeseen lomautussuunnitelmaan Jormalainen on myös tyytyväinen.
– Se on toiminnan tehostamista. Uusi tilanne, mutta tähän on kunnan taloudellisessa tilanteessa sopeuduttava.
Teknisellä puolella lomautukset eivät kolisi hyvin kovasti.
– Täällä taistellaan asioiden ei ihmisten kanssa. Ongelmattomia lomautukset eivät toki ole, sillä jonkun ne samat työt on jossain välissä tehtävä. Se vain lisää työkuormaa, tekninen johtaja Tommi Hirvonen kertoo.
Kommentit
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Minä suren ja itken lapsiemme ja vanhusten puolesta. Lapset, meidän tulevaisuutemme (tätähän hoetaan), ovat aika kovan paikan edessä. Miten lunastavat paikkansa tässä lama-ajattelemattomuudessa, jossa ei ole tilaa muulle kuin lomautuksille, irtisanomisille, mielenterveystyön karsimiselle, lastensuojelun työntekijöiden lomautuksille jne…loputtomiin…
Entäs vanhuus? Kysytään vaan, jos ei ole aikaa vaihtaa vaippaa ja tuoda ruokaa? Haloo, eikö vanhus tarvitse muuta? Minä haluan, jos pääni pelaa, esim. että hampaani pestään kolme kertaa päivässä, saan terveellistä ruokaa, minulla on läppäri ja kirjoja, kanssani keskustellaan, minua ulkoilutetaan, kuten eläimiäkin ulkoilutetaan. Ei varmaankaan toteudu. Pitää olla rahaa, jotta saan vanhana inhimillisen, entistä elämääni myötäilevän olotilan, jossa olen onnellinen. Entäs jos ei ole rahaa??
Lomautusten laillisuus monessakin yksikössä kyseenalaista, mutta mitä voi odottaakaan kunnalta, joka pistää omat pätevät kuntalaiset kortistoon ja palkkaa tilalle ulkokuntalaisia.