Luokka kaipaa opettajaa, vanhus hoitajaa

Aini Piirosen nelosluokka on huomenna perjantaina ja ensi maanantaina ilman omaa opettajaa. Ylämyllyn koulun opettajilla on lomautusten aikaan usein kaksi luokkaa hoidettavanaan.

Koko Liperin kunnan henkilöstöä koskevat lomautukset ovat päässeet syyskuun aikana vauhtiin. Vaikkakin monen työntekijän lomautus on jouduttu perumaan.

– Vanhuspuolella emme ole pystyneet toteuttamaan kaikkia lomautuksia ensimmäisten viikkojen aikana. Pitäähän vanhukset hoitaa, vanhuspalvelujen johtaja Leena Laaninen kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilön lomautus perutaan ja häntä pyydetään palaamaan lomautukseltaan omille töilleen tai jotakin muuta paikkaa sijaistamaan.

Työnantaja voi siirtää lomautusta yhden kerran. Työntekijän ei kuitenkaan ole pakko palata töihin.

– Perushoidosta pidetään kiinni, joten ei kukaan vanhus voi jäädä ilman ruokaa ja vaipat on vaihdettava. Olemme kuitenkin lähestyneet omaisia, josko he haluaisivat auttaa. Velvoittaa ei tietenkään voi, Laaninen kertoo.

Hän mainitsee ulkoiluttamisen jäävän kenties nyt vähemmälle. Kauppa-asioiden hoitoon omaisten apu olisi myös tervetullutta.

Kouluissa erikoisjärjestelyjä

Koulupuolella lomautuksia toteutetaan koulukohtaisesti eri tavoin. Liperin koululla lomautukset ajoittuvat kuluvalle ja tulevalle viikolle. Ylämyllyn koululla lomautuksia on hajautettu enemmän, mutta esimerkiksi tänään torstaina, huomenna perjantaina ja ensi maanantaina koululta on paljon opettajia lomautettuina.

Koulupuolella helpotusta on tuonut se, että osa määräaikaisista opettajista ei kuulu lomautuksen piiriin. Osa opettajista taas on ”luokattomia”, joten heitä pystytään hyödyntämään opetuksessa. Jokaisella luokalla on lisäksi nimettynä vastuuopettaja.

– Jossain kohti tulee joka tapauksessa sellaisia tilanteita, että opettajalla on valvottavanaan kaksi luokkaa yhtä aikaa. Toiselle luokalle on kuitenkin tavoitteena löytää oma ohjaaja, rehtori Riitta Hyttinen kertoo.

Hyttinen itse pääsee opettamaan huomenna perjantaina esimerkiksi nelosluokkaa kahden tunnin ajaksi.

– Osallistun poikkeuksellisesti opettamiseen näinä lomautuspäivinä. Omat työt siirtyy, mutta pääsen tapaamaan enemmän oppilaita, rehtori löytää lomautuksesta jotain positiivista.

Opetus on vain osin lukujärjestyksen mukaista. Jotkut oppiaineet vaihtavat lukujärjestyksessä paikkaa ja esimerkiksi tekninen työ saattaa vaihtua askarteluun.

Koteihin lähetetään kuitenkin tietoa jokaisen luokan järjestelyistä.

Ryhmät aina täynnä

Varhaiskasvatuksessa lomautukset on onnistuttu hoitamaan kohtuullisen kivuttomasti. Perhepäivähoitajia lomautus ei koskenut ja lähihoitajille tarjottiin kesällä töitä sosiaali- ja terveyspuolelta. Vajaa puolet varhaiskasvatuksen työntekijöistä jäi siten enää lomautuksen piiriin.

– Heistä suurin osa on ottanut talkoovapaita. Ne on sijoitettu kesäkuukausille, syyslomalle ja talvilomalle, varhaiskasvatuksen vastaava Sirkka Korhonen kertoo.

Toki pienempi henkilöstö on näkynyt arjessa.

– Kesällä mentiin talven vaatimusten mukaan, eli kun aiemmin kesällä oli hoidossa väljempää, niin nyt ryhmät olivat ihan täynnä.

Asenne hyvä

Sivistysjohtaja Arto Jormalainen kiittelee opettajien asennetta. Vaikkei lomautuksia hyväksytä, niin silti on päätetty hoitaa asia kunnialla.

– Toki oppilaat tulevat huomaamaan opettajien vähyyden. Katsotaan enemmän opetusvideoita ja yhdistetään luokkia. Täytyyhän palvelutason laskeakin tällaisessa tilanteessa, hän miettii.

Varhaiskasvatuksen onnistuneeseen lomautussuunnitelmaan Jormalainen on myös tyytyväinen.

– Se on toiminnan tehostamista. Uusi tilanne, mutta tähän on kunnan taloudellisessa tilanteessa sopeuduttava.

Teknisellä puolella lomautukset eivät kolisi hyvin kovasti.

– Täällä taistellaan asioiden ei ihmisten kanssa. Ongelmattomia lomautukset eivät toki ole, sillä jonkun ne samat työt on jossain välissä tehtävä. Se vain lisää työkuormaa, tekninen johtaja Tommi Hirvonen kertoo.

Kommentit

  1. Avatar Kirjoittanut Piiu Hapuli

  2. Avatar Kirjoittanut Heli Vänskä

Vastaa