Hyvä aika yrittää

Yrittäjä Roosa Savolaisen uusi työpaikka on kotona, Liperin kirkonkylällä sijaitsevassa vanhassa maatalossa.


Uusia yrityksiä putkahtelee Liperin syksyssä kuin sieniä sateella. Eniten yrityksiä perustetaan palvelualoille – hieroja Harinjärvelle, kauneushoitola kirkolle ja autokorjaamo Ylämyllylle.

– Lomien jälkeen ihmiset ovat miettineet asioita ja päättävät nykäistä eteenpäin. On aika pistää asioita toteen, Josekin johtaja Risto Ravattinen selvittää.

Vuosi 2012 oli yritysten perustamisen kannalta huonompi kuin pitkiin aikoihin. Perustettujen ja lopettaneiden nettotulos oli vain himpun plussalla.

Kun vuonna 2012 yrityksiä perustettiin Liperiin 40 kappaletta, niitä on tänä vuonna elokuun alkupuolelle mennessä perustettu jo 34.

– Hyvä tahti on menossa.

Työtä itselle

Viinijärveläinen Eveliina Eronen on yksi tämän vuoden uusista yrittäjistä.

– Mieheni perusti yrityksen pari vuotta sitten ja sitä olen vierestä seurannut. Nyt kun lapset kasvoivat päiväkoti- ja kouluikäisiksi oli hyvä hetki pistää oma yritys pystyyn, koirien trimmaukseen ja koirille käypiin vaatteisiin erikoistuneen Artrimin yrittäjä kertoo.

– Koiria olen trimmannut jo kymmenen vuotta ja huomasin miten suuri kysyntä palvelulla on. Tekijöitä taas on vähän.

Eronen valmistaa koirille myös neuleita ja ekologisista materiaaleista valmistettuja petejä lähinnä tilaustöinä. Yhä useammin koiranomistajat panostavat lemmikkinsä yksilölliseen ulkonäköön tai haluavat koiran sängyn olevan osa sisustusta.

– Nyt olen juuri valmistamassa pinkki-tyyliselle koiralle neulepuseroa ja sänkyä.

Roosa Savolainen taas työllisti itsensä perustamalla kauneushoitolan Liperin kirkonkylälle, omaan kotiinsa.

– Valmistuin keväällä kosmetologiksi ja tämä oli tapa saada tehdä töitä. Kotona on ihana työskennellä omilla välineillä ja tyylillä, Eronen tokaisee.

Rosalmiinan Helmi -nimisen yrityksen palveluihin kuuluvat niin ripsien pidennykset, kasvohoidot kuin erilaiset hieronnatkin.

– Ajatuksena olisi tarjota liperiläisille palveluja, ettei tarvitsisi lähteä kaupunkiin niitä hakemaan.

Ravattinen muistuttaa, että käsillä tekemisen osuus yrittäjäkentästä kaikkoaa muualle. Jos yrittäjät eivät keksi, miten tehdä tuotannosta kannattavaa, niin käy kuten Rääkkylän Muoville.

– Olisi investoitava laitteisiin ja saatava automatisoitua tuotantoa entistä enemmän, Ravattinen pohtii.

Rääkkylän Muovi lähtee Ouluun

Rääkkylän vanhimpiin yrityksiin lukeutuva Rääkkylän Muovi jättää paikkakunnan vuoden loppuun mennessä.

Rääkkylän Muovin koko osakekannan on omistanut parin kuukauden takaisen kaupan myötä Victorius Oy, joka keskittää Muovin toiminnan Ouluun samaiseen konserniin kuuluvan Ykimuovin yhteyteen.

– Yksittäisenä pienenä yksikkönä toiminta ei ole kannattanut enää moneen vuoteen, toimitusjohtaja Ari Hulkkonen kertoo.

Hulkkosen mukaan päätös oli Rääkkylän Muovi Oy:n kannalta paras ratkaisu – Rääkkylän kannalta tietysti huono.

– Mutta nykypäivän bisnesmaailma ei paljon sellaiselle kumartele.

Yhdeksän henkeä työllistänyt yritys on joutunut irtisanomaan kaikki työntekijänsä.

– Kaikille on tarjottu paikkaa Oulusta, mutta kukaan ei sitä ole halunnut ottaa vastaan. Onhan se tietysti 500 kilometriä.

Rääkkylän Muovi on perustettu vuonna 1970 ja se on tunnettu lujitemuovituotteistaan. Tunnetuimpia Rääkkylän muovin tuotteita ovat siirrettävät taukotilat sekä suojat. Lisäksi se on valmistanut asuntovaunuja ja käymälöitä.

Yrityksen nimi säilyy vastakin, sillä se haluaa pitää kiinni tunnetuista tuotemerkeistään.

Vastaa