Kaikelle luomulle markkinat

Liperin Myllyn Kari Huikurin mukaan syksyllä aloitetulla yhteistyöllä Raision kanssa pystytään takaamaan luomurehun saatavuus koko Suomessa. "Aikaisemmin luomurehua tuotettiin vain pienissä myllyissä."

Liperin Mylly siirtyi rehuntuotannossaan viime syksynä täysin luomuun. Myllyn omistajan, Osuuskunta Itämaidon ja Raision yhteistyön avulla luomurehun saatavuus pystytään turvaamaan koko Suomessa.

Luomurehun tuotantoa varjostaa kuitenkin kotimaisten raaka-aineiden, erityisesti valkuaiskasvien, huono saatavuus. Maalaisjärjellä ajateltuna, kaikkein järkevintä olisi tietysti kasvattaa raaka-aineet lähellä Liperin Myllyä.

– Lähialueella olisi mahdollista lisätä luomutuotantoa vaikka kuinka paljon. Ei ole kovin järkevää viljellä täällä kauraa, kun sille ei ole kysyntää, vaan sitä joudutaan ajamaan rekkalasteittain muualle Suomeen tai ulkomaille, Kari Huikuri Myllyltä toteaa.

Mikä sitten hidastaa esimerkiksi luomurypsin, -härkäpavun ja –herneen viljelypinta-alan kasvua? Riskit ovat ehkä hitusen isommat.

– Onhan siinä toki riskinsä, että pellon tuotto kasvaa, Huikuri naurahtaa.

– Viljelytottumusten muuttaminen ei toki ole ihan helppoa.

Huikurin mukaan valkuaiskasvien lisäksi muun muassa elintarvikkeeksi sopivasta luomuohrasta on ollut niukkuutta.

– Sitä on mennyt jalostukseen muun muassa luomukoiranmakkoihin. Ylipäätään kaikelle luomulle on kysyntää tällä hetkellä.

Kysyntä kasvaa tuotantoa nopeammin

Pro Agria järjesti yhdessä Myllyn kanssa viime viikolla luomupäivän viljelijöille. Raisioagron Jari Eeva rohkaisi viljelijöitä siirtymään erityisesti luomuvalkuaiskasvien tuotantoon, sillä niille on kysyntää.

– Näillä kotimaisuusmäärillä ei oikein pärjätä rehuntuotannossa, Eeva muistutti.

Pro Agrian Ekotassu-hankkeen tavoitteena on, että yhä useampi tuote löytyisi kaupan hyllyssä luomuna tai ainakin lähiruokatuotteena.

Jotta luomuelintarvikkeiden perusraaka-aineita olisi tarjolla, täytyy niiden tuottaminen olla kannattavaa, luomulihaa ja –maitoa varten eläimet tarvitsevat luomurehua. Keskusteluyhteyttä tuottajien, jalostajien ja kuluttajien välillä olisi lisättävä.

– Tällä hetkellä luomun markkinat kasvavat nopeammin kuin tuotanto. Markkinoiden arvo kasvoi vuoden 2011 aikana 46 prosenttia ja luomutuotteiden osuus myynnistä kasvoi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin, liperiläinen Pro Agrian puuhanainen Johanna Rinnekari kertoi tuottajille.

Pohjois-Karjala on erityisen tunnettu luomunaudanlihan tuotannosta. Pohjois-Karjalassa kasvaa luomunautoja yli 300, mikä on maakunnista heti Pohjanmaan jälkeen seuraavaksi eniten.
Peltoalakisassa Pohjois-Karjalan on kolmantena 19,4 prosentin luomuosuudella. Luomumaitoa ei tuoteta ihan yhtä paljon.

– Liperissä meitä luomumaitotiloja taitaa olla kolme, maaviljelijä Jari Huikuri laskeskeli.

Vastaa