Paikalliset eväät merkattu

Liperiläinen Johanna Rinnekari Pro Argiasta on yksi lähiruokamerkin puuhamiehistä. Hän bongasi merkin kymmenien eri tuotteiden luota Liperin S-Marketilla. Kuvassa liperiläisiä vihanneksia, Viherkasteen salaattia ja Puromäen puutarhan kiinankaalia.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pro Agria Pohjois-Karjala julkistivat viime viikolla pohjoiskarjalaisille elintarvikkeille tarkoitetun oman logon. Laura Jussilan suunnittelema punasävyinen merkki kertoo, että tuote on jalostettu maakunnassa.

Makuja Pohjois-Karjalasta –merkin ottivat ensi vaiheessa käyttöönsä PKO:n ruokakaupat, kuten Liperin, Ylämyllyn ja Viinijärven S-marketit. Lähiviikkojen aikana merkin tapaa vaihtelevasti ainakin K-ryhmän kaupoista.

Merkin julkistamistilaisuudessa K-Citymarketin kauppias Juha Kupiainen ja PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä iloitsivat yhdessä kauppaketjut ylittävästä merkistä, joka parantaa lähiruokatuotteiden löydettävyyttä.

– Valikoimien kasvaessa kuluttaja joutuu etsimään ostoksensa yhä suuremmasta määrästä tuotteita, Kivelä muistutti.

Usein lähiruuan tuottajat ja jalostajat mielletään pieniksi yrityksiksi. Makuja Pohjois-Karjalasta –merkki nostaa kuitenkin esiin yhtä lailla kotileipomon kuin valtakunnallisen leipämerkin.

– Merkin voi ottaa käyttöön, jos elintarvike on jalostettu Pohjois-Karjalassa, Johanna Rinnekari Pro Agriasta selitti.

Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen muistutti, että lähiruoka on todella maailmanlaajuinen trendi. Kuluttajat ovat kiinnostuneita lähituotannosta myös ympäristösyistä.

Logoa hallinnoi ProAgrian Pohjois-Karjalan Ekotassu-hanke, jonka tarkoituksena on vahvistaa paikallisen ruuan ja luomuruuan brändiä.

Kasvua ennustetaan

Juha Kivelän mukaan PKO osti viime vuonna 6,5 miljoonalla eurolla lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Valikoimissa on noin 300 tuotetta yli 50 toimijalta, muun muassa Rääkkylän leipomolta, Polar-Shiitakkeelta, Hirvosen Perunalta ja Karelian lihajalosteelta.

PKO:n lähiruokaostojen kasvu oli viime vuonna kahdeksan prosenttia vuoteen 2011 verrattuna.

– Kyllä tälle vuodelle odotetaan kaksinumeroista lukua, Kivelä totesi.

Nostetta odotetaan myös K-ryhmän puolella.

– Toivottavasti tuottajat pystyvät vastaamaan positiiviseen nosteeseen, Juha Kupiainen tuumasi.

Merkki antaa lähiruokatuotteille anteeksi pientä ylimääräistä hintaa. Liperiläisessä kaupassa asioinut Mauri Vänttinen totesi valitsevansa mieluusti lähellä tuotettua ja hiukkasen imagosta voi lisääkin maksaa.

– Jos se on hinnan sisässä. Eläkeläisellä ei iske vauhtisokeus, hän naurahti.

Pakkauksiin näkyviin

Merkkiä voivat käyttää myös tuottajat omissa pakkauksissaan, nettisivuillaan tai muussa markkinoinnissaan.

Yksi aktiivisimmista lähiruokatapahtumia kiertävistä yrittäjistä on rääkkyläläinen Selänteen Sieni Oy, joka hyödyntää merkkiä jo tällä viikolla Helsingin matkamessuilla.

Liperiläisen Puromäen puutarhan Jukka Kinnunen otti lukemansa uutisen uudesta lähiruokamerkistä ilolla vastaan.

– Paikalliset tuottajat saavat nyt enemmän huomiota kaupassa. Moni saattaa yllättyä, miten paljon lähiruokaa kaupoissa on, Kinnunen miettii.

Puromäen tilalla lähiruokabuumi on näkynyt selvästi kysynnän kasvuna. Yhä useammassa maakunnan kaupassa on myytävänä tilan yhtä päätuotetta kiinankaalia.

– Kiinankaalin menekki on yli kaksinkertaistunut vuodessa. Osa siitä menee toki Etelä-Suomeen. Myös siellä tällainen merkki tuo tuotteelle kilpailuetua, koska pohjoiskarjalaisen ruuan mielletään olevan puhtaampaa.

Vastaa