Uusi navetta nousi tuhkasta

Ammut astelevat Kontkasten maitotilan uutuuttaan kiiltelevään navettaan näinä päivinä. Parsipaikkoja navetassa on 95.

Kontkasen maitotila Viinijärvellä avasi upouuden tuotantorakennuksen ovet viime viikolla sadoille vieraille. Viime tammikuussa palaneen parsinavetan tilalle on noussut nykyaikainen lypsyrobottinavetta.

Tilan isäntä Veli-Matti Kontkanen myhäili tyytyväisyyttään satojen vieraiden vaellellessa hulppeassa, nelijalkaisia paluumuuttajia odottavassa navetessa.

– On se mukava, että ihmisiä vielä kiinnostaa maatalousasiat.

Kontkasen päätös investoida tekniikkaan syntyi tulevaisuutta ajatellen.

– Nuorta polvea sitä pitää ajatella. Helpottaahan tämä työtä, vaikka toki lypsyrobotti on noin 150 000 euron sijoitus.

Itse varsinainen lypsäminen oheistoimenpiteineen vie entisen ajan. Nyt sitä kuitenkin voidaan tehdä 24 tuntia vuorokaudessa, ilman käsityövoimaa.

Samalla isännältä ja emännältä tai palkollisilta vapautuu aikaa eläinten hyvinvoinnin tarkkailuun. Tai kuten vieraat naureskelivat, aikaa jää enemmän tuotoista nautiskelemiseen.

Tilalta tulipalossa pelastetuista eläimistä useat palaavat takaisin. Uuteen lypsysysteemiin soveltuvat kuitenkin paremmin ihan sitä varten jalostetut yksilöt.

– Lypsyrobottia vartan olisi hyvä olla hieman korkearakenteisempia eläimiä, jotta utareetkin ovat ylempänä, Kontkanen selittää.

Luvan kanssa lypsylle

Uudessa hallimaisessa, mutta omalla tavallaan kodikkaassa navetassa on 95 parsipaikkaa. Delaval-lypsyrobotti pystyy hoitamaan 70 lehmän lypsyn, muut ovat hiehoja tai ummessa olevia.

Yhteensä robotti ehtii lypsää vuodessa keskimäärin 500 000–700 000 kiloa maitoa.

Mansikki saapuu lypsylle omaehtoisesti portin kautta. Siinä tunnistinmatto tarkistaa, onko juuri kyseisellä Mansikilla utareet täynnä. Mikäli Mansikille myönnetään lypsylupa, se ohjautuu jonottamaan robottivuoroaan. Luvaton tarjokas ohjataan makuuosastolle.

Robotti puhdistaa vetimet ja kiinnittää lypsimet sekä rumauttaa Mansikille evästä turvan eteen. Kun maidonvirtaus kussakin neljänneksessä pienenee, kone irrottaa lypsimet yksi kerrallaan. Kone myös annostelee tarvittaessa vedinhoitoainetta, pesee paikat ja on aikaa ottaa uusi potilas sisään.

Kone tallettaa ylös maidon koostumuksen ja raportoi siitä. Kone ilmoittaa myös, jos joku lehmä ei saavu lypsylle.

– Nykyaikaa on, että tiedot saa suoraan kännykkään, Delavalin Simo Niemeläinen kertoo.

Tekniikka mahdollistaa tänä päivänä myös maidon lämmön talteenoton tankista.

Vastaa