Sade vesitti sadon

Keskuskanava on tihkunut jo kuukausien ajan pellolle Oravilahden kuivatusalueella. Alle jäänyt heinikko on tukahtunut veden alla.

Poikkeuksellisen sateinen syksy on muuttanut pellot liejuksi ja lintujen uimalätäköiksi.

Oravilahden kuivatusalueella moni pelto näyttää keskeneräiseltä: osasta on toinen säilörehusato korjaamatta, viljasänget odottavat kyntäjää. Kuivaheinäksi aiotut alat ovat lakoontuneet viikkoja sitten.

Hämeenselälle laskeva reunusoja lainehtii tien pinnasta enää senttien päässä, keskuskanava tulvii osin pelloille. Raskaita työkoneita ei syysaskareissa näy. Sama tilanne on myös Liperissä ja monessa muussa Pohjois-Karjalan kunnassa. Ennätykselliset sademäärät ovat näkyneet maaseututoimistojen kävijämäärissä.

– Satovahinkoilmoituksia on tullut todella paljon. Syyskuun loppuun mennessä Rääkkylästä ilmoitettiin noin 200 hehtaaria satovahingoiksi, määrä on kasvanut vielä tästä viime viikkoina. Ilmoitukset tulee jättää lokakuun loppuun mennessä, joten yksittäisiä ilmoituksia voi vielä muutamia tulla, maaseutusihteeri Seppo Pirinen toteaa.

Satokorvauksia, eli hyvitystä menetetystä sadosta on hakenut kolme tilaa, joista vain yksi on korvattavien listalla muiden omavastuuosuuden jäädessä kattamaan tuhot.

Pahin tilanne on viljapelloilla: täysin tuhoutunutta aluetta on 60 hehtaaria, osittain tuhoutunutta 70 hehtaaria. Käytännössä osa aloista jäi puimatta, tai kasvu jäi liiallisen vesimäärän takia olemattomaksi.

Nurmien osalta satovahinkoilmoituksia on tehty 40 hehtaarilta, joista valtaosa on kokonaan tuhoutunutta.

– Kuivaheinäaloja on luvussa suurin osa, sillä heinäpoutia ei viime kesänä juurikaan ollut, Pirinen kertaa.
Erikoiskasvien osalta hävikkiä on ilmoitettu olevan noin 25 hehtaarin alalla.

Kuivuus helpompi kuin märkyys

Kaksi edellistä, hyvin kuivaa ja kuumaa kesää eivät aiheuttaneet vastaavaa ilmiötä. Tämän syksyn ilmoitusmäärä on Pirisen mukaan pahin aikoihin.

– Rääkkylässä normaalisti ilmoitetaan lähinnä vain mustaherukan satovahingoista, ja määrät ovat kaikkiaan muutamissa hehtaareissa tavallisena vuotena. Nyt ongelmia on ollut erityisesti kuivatusalueen ja Sintsin tienoilla. Oma lukunsa ovat myös rantapellot, Pirinen selventää.

Heikko sato nostaa jo nyt viljan hintaa, mikä puolestaan kiristää lihan- ja maidontuottajien asemaa entisestään. Vaikutukset yltävät myös ensi kesän satoon.

– Syysviljojen osalta on kysymysmerkkinä nyt, pystyykö esimerkiksi rypsiä kylvämään ja miten se itää. Lietteen sijoitus on myös ajankohtainen ongelma, sillä peltojen kantavuus ei salli normaalia syyslannoitusta, Pirinen listaa syksyn ongelmia.

– Suojaviljalla nurmen uudistaneilla vaivana on puinnista jääneet syvät urat. Nurmen kiertoa märkyys sotkee myös, ja uudistamisia jouduttaneen tekemään oletettua enemmän, Pirinen uskoo.

– Laatuun säät vaikuttavat myös. Korjatusta sadosta kaikki ei ole ihan sitä, mitä toivottiin, Pirinen harmittelee.

Vastaa