Harjaus eskareille, pastillit kaikille

Liperin kunta tarjoaa jatkossa kaikille päivähoidossa oleville lapsille täysksylitolipastillit. Hampaiden harjauksen opettelu sen sijaan aloitetaan vain esikouluryhmissä, toisin kuin alun perin on annettu ymmärtää.

– Miten harjaamisen hygienia hoidetaan?
– Miten aika riittää? Hankitaanko päiväkoteihin lisää henkilökuntaa?
– Kuka hankkii harjat?

Päivähoidon ja hammashuollon yhteisessä vanhempainillassa hampaiden harjauksesta käytiin kiivas keskustelu, koska etukäteen lasten vanhemmille oli ehditty jo tiedottaa pastillien hävittämisestä ja hampaiden harjauksen aloittamisesta.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen kertoi antaneensa provosoivia kommentteja asiasta uutisoineelle Ylen toimittajalle, jotta saisi keskustelua aikaan.

– Minua ei aina kannata ottaa niin kirjaimellisesti, Korhonen totesi vanhemmille.

Karieksen kimppuun

Hammasasioihin oli vanhempainillassa vastaamassa Liperin johtava hammaslääkäri Kari Tuovinen ja joensuulainen suuhygienisti Sirpa Järvinen. Vanhemmille annettiin aimo annos infoa hampaiden harjauksen tärkeydestä.

– Karies on tärkeimpiä kansansairauksiamme ja me voimme vaikuttaa siihen, Tuovinen muistutti.

Keskustelun aikana heräsi ajatus, ovatko ksylitolin keksineet suomalaiset tehneet koivusokerista niin ison asian, että korvaavat sillä varsinaisen suun puhdistuksen. Suomalaiset nimittäin ovat Euroopan huonoimpia hampaidensa harjaajia.

– Reiät eivät periydy, mutta hyvät ja huonot tavat kylläkin, Sirpa Järvinen muistutti.

– Tiedämme, että on lapsia, joiden hampaita ei harjata ollenkaan. Olemme siis ajatelleet voisiko päiväkoti auttaa asiassa, Kari Tuovinen selitti idean taustaa.

Kun keskustelu lopulta kääntyi itse harjauksen toteuttamiseen, virkamiehet totesivat, että ajatuksena on harjatuttaa vain esikouluikäisten lasten hampaat.

– Järkevää olisi pitää sellainen opetuksellinen tuokio. Opettaja näyttää harjausmallileukojen avulla oikean harjaustavan ja lapset rivissä tekevät samalla tavalla, Järvinen vinkkasi.

Niin yleisön kuin virkamiestenkin keskuudessa oltiin yhtä mieltä, että esikoulussa opetellaan kaikenlaisia tärkeitä taitoja, joista yksi voisi olla hampaiden harjaus.

– Eikös eskarissa ole vaan aikaa elämäntapojen opetteluun, eräs isä kysyi.

Hammashuolto lupasi tukea asioiden etenemisessä. Se hankkii tarvittavat harjat ja niiden suojat. Varhaiskasvatus taas huolehtii esikoulutilojen soveltuvuudesta. Hammashuolto lupasi myös auttaa mallileukojen hankinnassa.

Pienemmille lapsille järjestetään syksyn aikana teemaviikkoja, joissa hammasasioita käydään läpi kenties leikin ja näytelmien avulla.

Omat pastillit pois

Ksylitolipastilliasiassa ongelmia on tullut lasten eriarvoistumisella, kun vanhemmat ovat itse vieneet päiväkoteihin pastilleja. Tilaisuudessa sovittiin, että kaikki päivähoidon lapset saavat ruokailun jälkeen kunnan kustantamat pastillit, jotka ovat täysksylitolia.

Paljon polemiikkia on herättänyt myös syntymäpäivien yhteydessä tarjottujen herkkujen kieltäminen. Sirkka Korhosen mukaan päivähoidossa ei haluta opettaa, että makea kuuluu juhlaan. Muuta erityishuomiota sankarille kyllä hoidossa annetaan.

Kaikilta vanhemmilta tullaan kysymään lupa pastillien antoon ja harjaukseen. Vanhempainillassa korostettiin kodin vastuuta harjauksessa. Edelleen suosituksena on harjata hampaat kahdesti päivässä, aamulla ennen ruokailua ja illalla nukkumaan mentäessä.

Vastaa