Vesienhoitoon kaivataan kansalaisten ääntä

Honkalammelta kotoisin oleva, nykyisin Oulussa asuva Hannu Martikainen pysähtyi perheineen Kuoringan levikkeelle vilvoittelemaan. Kirkkaasta järvestä on hyvät lapsuusmuistot, mutta muutokset kiinnittävät huomion. "Rantakaislikko on 30 vuoden aikana levinnyt kovasti. Mistä johtunee", hän pohti.

Kesällä kannattaa seurata koti- tai mökkijärven tilaa tavallistakin tarkemmalla silmällä. Havainnot voi raportoida Pohjois-Karjalan ELY-keskukseen. Ne otetaan huomioon tarkistettaessa tulevien vuosien vesienhoitosuunnitelmaa.

Liperi ja Rääkkylä kuuluvat Vuoksen laajaan vesienhoitoalueeseen, joka kattaa koko Itä-Suomen. Pohjoiskarjalaisten järvien ja jokien tila luokitellaan pääsääntöisesti erinomaiseksi. Sysmäjärven, Viinijärven, Taipaleenjoen ja Heposelän alueilla on kuitenkin useita vesistöjä, joiden tila on heikentynyt. Esimerkiksi Heposelkä ei saa tyydyttävää parempaa arvosanaa.

– Ongelmana on rehevöityminen. Etenkin maa- ja metsätalous tuottavat ravinnepäästöjä, joita yritetään saada hallintaan, kertoo biologi Paula Mononen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Vesienhoidon tavoitteena on paitsi korjata jo tapahtuneita vahinkoja, myös turvata erinomaisiksi luokiteltujen vesistöjen tila. Esimerkiksi karu ja kirkasvetinen Kuorinka-järvi on erinomaisessa kunnossa – ainakin toistaiseksi.

– Kuoringan tiimoilta tulee ajoittain huolestuneita yhteydenottoja. Järveä kuormittavat maa- ja metsätalouden lisäksi runsas ranta-asutus, suuren tien läheisyys sekä suosittu uimaranta, Mononen selvittää.

Katseet vuosien päähän

Tällä hetkellä vesiä hoidetaan vielä vuosien 2010-2015 suunnitelman mukaan. Katseet on kuitenkin käännetty kauemmas tulevaisuuteen, eli ajanjaksolle 2016-2021.

– Nykyinen suunnitelma tarkistetaan ja päivitetään. Siihen kaipaamme kansalaisten kommentteja ja toiveita. Haluamme tietää, missä olemme onnistuneet ja mihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, kyselee biologi.

Mononen kiittelee kansalaisaktiivisuuden viriämistä vesiasioissa. Vesienhoitoon liittyvää palautetta on tullut kyläyhdistyksiltä, kalastusosakaskunnilta ja yksittäisiltä ihmisiltä.

– Harmillista on, että voimavaramme ovat vähenemään päin, kun valtionrahoitus kiristyy. Niinpä emme voi luvata, että kaikki toiveet toteutetaan.
Pohjois-Karjalan aluetta koskevat asiakirjat löytyvät kunnanvirastoista sekä ELY-keskuksesta Joensuusta. Niihin voi tutustua myös verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/pka/vesienhoito. Palautetta voi antaa joulukuun puoliväliin saakka joko sähköpostitse tai perinteisellä kirjeellä.

Vastaa