Valopiuhalle takausapua
Rääkkylän valtuusto myönsi Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunnan lainoille takauksen. Takauspäätöksen myötä osuuskunta pääsee neuvottelemaan koko kunnan kattavan laajakaistan rahoituksesta.
Valtuusto päätti myöntää osuuskunnalle yhteensä reilun kahden miljoonan lainoille omavelkaisen takauksen. Takaus on 80 prosentin osuus lainoista. Loppu 20 prosentin lainaosuus on tarkoitus kattaa yrityskiinnityksellä.
Ilman kunnan apua, osuuskunnalla ei olisi ollut mahdollista saada riittäviä vakuuksia.
Mikäli asiat etenevät jouhevasti verkon kaivuutyöt aloitetaan toukokuun lopulla.
– Runkoverkkoa lähdetään tuomaan Pyhäselän rajalta Rasivaaraan ja sieltä edelleen kirkonkylän ohi Arvinsalmen suuntaan. Kesän aikana osa rääkkyläläisistä pääsee jo käyttämään laajakaistaa, osuuskunnan puheenjohtaja, Tuure Hirvonen selitti.
Kaksi hanketta
Osuuskunta jakaa alusta alkaen rakentamisen kahteen osaan. Hankea 1 koskee tuettuja alueita ja hanke 2 tukematonta aluetta.
Yhteensä 4,2 miljoonan euron hankkeista isompi on haja-asutusalueita koskeva hankealue 1. Kunta tukee ykkösalueen 2,5 miljoonan hanketta 560 000 eurolla, EU ja valtio taas rahoittavat sitä 1,1 miljoonalla. Osuuskuntalaisten maksettavaksi jää tästä osasta 870 000 euroa.
Omaa rahaa osuuskunta tarvitsee huomattavasti enemmän, 1,7 miljoonaa euroa, hankealue 2:n rakentamiseen, koska siihen ei heru julkista tukea.
Tavoiteena 1 100 liittyjää
Osuuskunnan ottama laina maksetaan takaisin liittymien kuukausimaksuilla. Takaisinmaksuaika siis on pitkälti kiinni liittyjien määrästä, mutta suunnitelmissa olisi maksaa laina takaisin 15 vuoden aikana.
Osuuskunnan tavoitteena olisi saada 1 100 liittyjää. Potentiaalia on, sillä vakituisia asuntoja ja mökkejä on Rääkkylässä yhteensä 2 800 kappaletta. Asuinpaikasta riippumatta liittymän saa vakituiseen talouteen sadalla eurolla.
– Kirkonkylä on tärkeässä roolissa. Täällä on osakehuoneistoja 378 kappaletta ja niihin räätälöidään omannäköinen liittymä. Osuuskunta ja taloyhtiöt jakaisivat kustannukset ja kaikki asukkaat saisivat laajakaistan, Tuure Hirvonen tarkensi suunnitelmia.
Valtuutettuja arvelutti, miten lainan maksun käy, jos osuuskunta ei saa jäseniä tarpeeksi? Tähän aktiivit eivät usko. Tavoitteena on saada tänä vuonna 500-600 liittyjää.
– Siinä vaiheessa, kun kaivinkone alkaa lähestyä omaa tonttia, niin kiinnostuu alkaa kasvaa. Jos kone menee ohi niin satasen hinta kasvaa tuhansiin euroihin, Hirvonen tokaisi.
Nopeus ja luotettavuus
Tuure Hirvonen halusi tuoda esille kuidun vertaansa vailla olevat edut suhteessa nettitikkuihin tai uuteen 4G-verkkoon. Itse asiassa ne eivät Hirvosen mukaan edes kilpaile kuituverkon kanssa, koska ne painivat omassa sarjassaan.
– Sitä myöten kun langattomien verkkojen käyttö lisääntyy, toiminta myös hidastuu. Samaa kaistaa jakaa yhä useampi ihminen.
Laajakaista tarjoaa nopean yhteyden lisäksi luotettavuutta ja uusia innovaatioita.
– Laajakaista palvelee vielä vuonna 2042.
Tuure Hirvonen esitteli valtuutetuille uusimman kannustimen; 500 ensimmäistä Valopiuhaan liittynyttä saavat kuitumodeemin veloituksetta ja vielä käyttövalmiiksi asennettuna.