Valta vaihtui Liperin apteekissa

Hannu Taipale ja Kirsi-Liisa Mustonen tekivät kaupat vuoden vaihteessa Liperin apteekista. Mustonen on jo viime keväästä saakka ollut myös Kiteen apteekkari.

Eilen keskiviikkona liperiläiset kävivät innolla kahvittelemassa uuden ja vanhan apteekkarin kanssa Suomen vanhimmassa maaseutuapteekissa.

Liperissä asuva Mustonen kertoi kävijöille jatkavansa nyt apteekkarin uraa synnyinpaikkakunnallaan Kiteellä. Lääkekasvien tutkimusta hän aikoo kuitenkin jatkaa kotonaan kirkonkylällä.

– Minulla on pihapuutarhassa joitain lääkekasveja kasvamassa ja aion kasvattaa puutarhan kokoa ensi kesänä, Mustonen kertoili harrastuksestaan.

Mustonen on kasvattanut tutumpien yrttien lisäksi myös esimerkiksi hulluruohoa ja valeriaanaa. Mustonen on opiskellut lääkeaineiden eristämistä kasveista. Nyt hän haluaa kaivella historiaa ja yhdistää siihen hiukkasen käytännön tutkimuksen.

– Toivon myös saavani ihmisiltä lääkekasvien siemeniä ja juurakkoja. Niitä varmasti pihoilta löytyy.

Tämän päivän trendinä ovat terveysvaikutteiset ruuat, mutta myös toisaalta ravintolisien käyttäminen.

– Tämä on näkynyt tuotevalikoiman kasvuna myös Liperissä, vuodesta 2002 Liperin apteekkarina toiminut Mustosen totesi.

– Hyvinvointituotteita, kuten ravintolisiä ja toisaalta kosmetiikkaa ostetaan koko ajan enemmän. Ylämyllyn sivuapteekissa ihmiset ottavat liikkeeseen tullessaan oikein korin käteen ja shoppailevat siihen tuotteita kasoittain.

Tutkija-tohtori

Liperin uusi apteekkari on Siilinjärvellä asuva Hannu Taipale. Taipale hoitaa vielä toistaiseksi myös Pohjanmaalla sijaitsevan Kärsämäen apteekkarin työtä, joten työmatkoja miehelle kertyy aikamoisesti.

– Liperissä käynti on 250 kilometriä edestakaisin, kun Kärsämäen reissu on 350 kilometriä. Lisäksi Liperin toimipisteissä Ylämyllyllä ja Viinijärvellä käynnit vievät oman aikansa.

Toistaiseksi hän asuu kuitenkin psykiatrivaimonsa kanssa Siilinjärvellä. Taipaleen perheeseen kuuluu myös kaksi aikuista tytärtä.

Farmasian tohtoriksi väitellyt Taipale on toisen polven apteekkari, josta ei ikinä pitänyt tulla apteekkaria. Työn sitovuus ja taloudellinen tiukkuus tulivat tutuiksi jo nuorena.

– Niin pitkään kuin muistan, olen elänyt apteekkielämää, sillä apteekkari-isän lisäksi äiti oli farmaseutti. Jo ennen kuin me lapset osasimme lukea, olimme esimerkiksi apuna vuodenvaihteen inventaariossa.

Taipale olisi halunnut ensisijaisesti lääkäriksi, mutta pääsi sisään opiskelemaan proviisoriksi. Alkuvaiheessa hän kävi lääkäreiden kanssa samoilla kursseilla.

– Sitten huomasin proviisorin koulutuksen antavan eväitä tutkimusmaailmaan, enkä enää ajatellut lääkärinopintoja.

Taipale on tutkinut toksikologiaa, ollut kehittämässä syöpälääkettä sekä tehnyt väitöskirjansa koivun erittämistä suoja-aineista. Kuopion yliopistossa ja nykyisessä Itä-Suomen yliopistossa hän on ollut jossain määrin koko ajan kiinni tutkimusten, hallitustyön ja dosentuurin kautta.

Apteekista apua

Apteekin hoitamista hän on harjoitellut lukuisilla paikkakunnilla apteekkarinvaihtotilanteissa. Liperi on miehen toinen varsinainen apteekkari-paikkakunta.

– Täällä haasteena on ensin tutustua kolmen toimipisteen henkilökuntaan ja tapoihin. Pitää myös oppia tuntemaan, kuka tietää minkäkin asian parhaiten.

Haasteita apteekin taloudenpidolle syntyy sähköisen eReseptin ja halvempien, pienikatteisten lääkkeiden kautta.
Lisäksi edullinen lääke voi voittaa kilpailutuksen käytännössä liian pienikokoisella erällä.

– Kun lähdemme tilaamaan asiakkaalle edullisempaa lääkettä, sitä ei sitten aina saakaan tukusta. Sekä apteekin henkilökunta että asiakas kärsivät tästä.

Taipaleen mukaan aika on pahimmillaan pois apteekin tärkeimmästä työstä.

– Tavoitehan on, että asiakkaan vaiva tulisi hoidettua eli aikaa riittäisi lääkeinformaation jakamiseen.

Kärsämäen apteekkarius Taipaleelta päättyy kunhan Fimea valitsee sinne jatkajan ja valitusajat ovat ohi.
Liperiin Taipale siirtyy erittäin mieluusti, sillä onhan hänellä sukujuuriakin täältä.

– Isoukki on haudattu Liperin kirkkomaalle ja seuraavat sukupolvet Kuusjärvelle.

Vastaa