Taipale saa nuoren Isän

Tuomas Kallosen mukana Taipaleen seurakuntaan tulee myös Emilia-vaimo ja Anna-tytär.

Joensuulainen Tuomas Kallonen (31) ei ole vielä edes pappi ja seurakuntatyön kokemustakin hänellä on vielä vähänlaisesti. Nöyryys ja lämminhenkisyys vakuuttivat kuitenkin Viinijärvellä kokoontuneen kirkkovaltuuston hänen valinnastaan.

– Tuomas on omienkin sanojensa mukaan kehityskelpoinen, joten seurakunta voi nyt muokata hänestä haluamansa papin, kirkkoherra Paavo Ratilainen tuumasi hymyssä suin valinnan jälkeen.
Ratilainen pääsee toteuttamaan opettajan koulutustaan käytännössä, sillä yliopistokoulutuksen kautta ei tapoja opita.

– Käytäntö opettaa, Isä Paavo tuumasi.

Kallosesta tulee Isä Tuomas, kun hänet vihitään papiksi lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Polvijärven kirkossa suoritettavan vihkimisen tulee tekemään arkkipiispa Leo.

Kirjahyllyn kautta ortodoksiksi

Pappiehdokas toi seurakuntalaisten ja valtuutettujen tentissä esille haluavansa oppia lisää niin venäjän kieltä, maahanmuuttotyötä kuin teknologiaakin.

Mediatyötä tehneenä miehenä Kallosella on kirjoittaminen hallussa, mutta netti ei hänen mielestään tule koskaan korvaamaan inhimillistä kohtaamista.

– Vuosi diakonina Joensuussa teki minuun suuren vaikutuksen ja ymmärsin, että haluan tehdä työtä nimenomaan seurakunnassa kirkkoa palvellen.

Kallonen ei ole ollut syntyjään ortodoksi. Valtuutettu Aarre Saukkonen tiedustelikin mikä miehen toi kirkkoon.

– Perheelläni oli keskivertosuhde kirkkoon. Itse halusin teini-iän jälkeen kokea henkilökohtaisesti uskon, mutta en löytänyt oivallusta. Eksyin ortodoksiselle kirjahyllylle kirjastossa ja löysin sieltä aidon hengellisen tien, Kallonen kertoi.

– Ortodoksisuudessa viehätti se, että ihminen voi kasvaa asteittain Jumalan yhteyteen, hän jatkoi.

Tuomas Kallonen kertoi työskennelleensä diakonina ollessaan vanhusten kanssa kun taas viimeisin työpaikka on ollut Ortodoksisten nuorten liitossa. Häntä houkuttelee ajatus, että seurakunnassa eri-ikäiset voivat löytää yhteen.

– Olen kuullut kerrottavan, että pikkupoikana istuin pitkät tovit vanhusten seurassa ja kuuntelin heidän juttujaan. Vanhustyö on siis minulle erityisen mieluisaa.

Perhe samassa paketissa

Tuleva pappi kertoi kiinnostuneensa erityisesti Taipaleen seurakunnan strategiasta panostaa vapaaehtoistyöhön ja eritoten vapaaehtoisten jaksamiseen. Toisaalta häneltä kysyttiin, miten hän itse huolehtii omasta jaksamisestaan. Kallonen kertoi virkistyvänsä kulttuurin avulla; kirjallisuutta, teatteria ja musiikkia.

Häneltä tiedusteltiin edelleen mahtaako nuori perheen isä ymmärtää papin työajat.

– En ajattele tätä ammattina muiden joukossa.

Kallonen kertoi pitävänsä perhettään mukanaan mahdollisimman paljon. Siellä pappilan kahvihuoneen takaosassahan Emilia-vaimo ja Anna-tytär lukivat nytkin kirjoja.

– En jaa seurakuntatyötä kokonaan perhe-elämästä erilleen, vaan haluan kulkea mahdollisimman paljon porukassa heidän kanssaan.

Pentti Potkosen tiedusteluun Kallosen omista odotuksista uuden työpaikan suhteen tuli lyhyt vastaus.

– Haluan oppia tuntemaan seurakuntalaiset ja tulla osaksi yhteisöä.

Kallosen perhe asuu tällä hetkellä Joensuussa, mutta muuttoa on jo mietitty. Ei niinkään työmatkan takia, vaan koska koko perhe haluaa olla näin osa yhteisöä.

– Tämä on kuin palaisi kotiin. Ihana tulla takaisin, Outokummussa asuessaan Taipaleen seurakuntaan kuulunut Emilia-vaimo tokaisi.

Emilia olikin suurimmalle osalle seurakuntalaisista tuttu kasvo ja vajaan kahden vuoden ikäinen tytär oli illan seuratuin puuhastelija.

-1, 2, 3, 4 ja piiloon, Anna-tyttö luki Muumi-kirjaa isänsä sylissä.

Valtuutetuilla oli jo mielessä nuoren pappisperheen muutto.

– Olisihan se hienoa, jos he muuttaisivat vaikka Jyriin, jossa on paljon lapsiperheitä. Tällöin nuori pappi perheineen näkyisi katukuvassa, eteisessä pohdittiin.

INFO: Tuomas Kallonen

– Kasvanut luterilaisessa kodissa. Liittynyt ortodoksiseen kirkkoon 10 vuotta sitten
– Muuttanut Joensuuhun 2002; opiskelemaan yliopistoon teologiaa. Opinnoista puoli vuotta Pietarin hengellisessä akatemiassa. Valmistui teologiksi vuonna 2008
– Työskennellyt Joensuun seurakunnan diakonin sijaisena 2009-2010 ja Ortodoksisten nuorten liiton järjestösihteerinä sekä mm. Tuohustuli-lehden toimitussihteerinä vuodesta 2010 lähtien
– Valittiin Taipaleen seurakunnan 2. papin virkaan kokoaikaisena ja toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Virkaan oli useita ehdokkaita, mutta Karjalan hiippakunnan piispa asetti heistä vaalisijalle vain Kallosen

Vastaa