Esikunnasta luovan toiminnan päämaja

Luovuus kukoistaa rennossa ja avoimessa ilmapiirissä, uskovat Tommi Silvàn (vas.) ja Heikki Koivurova.

Teolliset muotoilijat Heikki Koivurova ja Tommi Silvàn ovat hankkineet pitkään tyhjillään olleen Ylämyllyn varuskunnan esikuntarakennuksen. Miehet aikovat perustaa tiloihin tuotekehityskeskuksen, jossa työskentelee useita asiantuntijayrittäjiä, kuten muotoilijoita, insinöörejä, mallintajia sekä markkinointi- ja media-alan ammattilaisia.

– Meidän sovhoosi pystyy ottamaan kantaa tuotteeseen sen tuotantokaaren kaikissa vaiheessa. Yritykset voivat valita palveluketjusta ne asiat, joita tarvitsevat, Koivurova kertoo.

Noin 600-neliöisestä funkkistalosta lohkaistaan 400 neliötä neuvottelu- ja toimistotiloiksi. Toiminnan on määrä alkaa vuoden vaihteessa.

Miehet pyrkivät luomaan keskukseensa avoimen ja rennon ilmapiirin. Sekä yrittäjät että asiakkaat hyötyvät, kun samoissa tiloissa työskentelee usean alan osaajia. Siinä säästyy sekä aikaa että rahaa, kun asiakkaiden ei tarvitse juosta toimistosta toiseen. Yrittäjät voivat konsultoida toisiaan vaikka kahvikupin ääressä.

Puhutaan toistensa päälle menevien vaiheiden minimoimisesta.

– Yleensä tuotekehittelyssä tahtoo olla niin, että 30 prosenttia ajasta menee varsinaiseen työhön ja loput 70 prosenttia kuluu ihmisten tavoittamiseen ja muihin järjestelyihin, Silvàn sanoo.

– Kalenteriaika on todella kallista yrityksille. Tuotteen myöhästyminen esimerkiksi messuilta voi tarkoittaa jopa kahden vuoden odottelua. Täällä voidaan hoidella hommaa eteenpäin yhdellä brieffauksella, Koivurova kertoo.

Tarina on tärkeä

Muotoilijat sanovat, että tuotteita ei myydä tänä päivänä ilman tarinaa. Hyvä tarina kantaa, vaikka tuotetta muokataan tai jopa uudistetaan täysin matkan varrella.

Oma tarinansa on sekin, kuinka vuonna 1962 valmistunut esikunta päätyi heidän omistukseensa.

– Tämä tuli myyntiin 15 vuotta sitten ja minä ihastuin silmittömästi. Tällainen tyylipuhdas ja hyvässä kunnossa oleva funkkistalo kehittyvän kylän keskellä ja vieläpä lammen rannassa! Mutta vaimo ei ollut samaa mieltä. Siitä lähtien olen ajanut aina silloin tällöin tätä kautta kaupunkiin, kun olen palannut työmatkoilta, Koivurova kertoo.

Varuskunnan lopettamisen jälkeen kiinteistössä toimi muovialan yritys, joka teki Perlokselle alihankintatöitä. Sen lähdettyä taloon oli tulossa äänentoistoalan yritys, mutta hanke kariutui. Rakennus oli välillä kylmillään, välillä paria huoneistoa vuokrattiin asuinkäyttöön.

– Onneksi paikallinen kiinteistöhuoltoyrittäjä oli niin kaukonäköinen, että täytti vesiputket glykolilla. Muuten täällä olisi tapahtunut vesivahinko.

Vaimon mielipiteestä huolimatta Koivurova havitteli edelleen tyhjän pantiksi jäänyttä arvotaloa. Viime vuonna hän esitteli sen työkaverilleen Silvànille, joka innostui oitis. Silvàn on asunut talossa vuokralla vuoden alusta saakka.

Viime viikolla liikekumppanukset kirjoittivat nimensä kauppakirjaan. Myös kiinteistön kolme vuotta omistanut porilaisyrittäjä Pekka Laxell oli tyytyväinen kauppaan.

– Pekka tykkäsi siitä, että meidän jatkosuunnitelmat ovat sellaisia, ettei naapureiden tarvitse valittaa häiriöstä. Tämä meidän yritystoiminta ei aiheuta autorallia eikä saastuta ympäristöä.

Miehet aikovat korjata taloa pienissä erissä. Tarkoituksena on säilyttää ja osin palauttaa sen alkuperäinen ilme.

– Ainoa tyylivirhe on takapihan nauhaikkunarivin rikkovat ranskalaiset parvekkeet, jotka on tehty jälkikäteen. Nekin korjataan jossakin vaiheessa. Kun ei olla rikkaita, pitää edetä hiljalleen.

Maisemapaikkoja tarjolla

Miehet ovat pohtineet keskukselleen nimeä, mutta kuningasideaa ei ole vielä syntynyt.

– Tämä ei tule olemaan mikään innovation center. Ihan rehellisesti suomalainen nimi pitää löytyä. Militaaripuolelta voisi löytyä joku hyvä nimi. Olisiko se sitten yksinkertaisesti Esikunta tai Patteristo.
Useampi yrittäjä on jo ilmaissut kiinnostuksensa tulla osaksi suunnitteluyhteisöä.

– Täällä tulee vallitsemaan sellainen sopiva yhteisöllisyys, mutta jokainen on kuitenkin oman onnensa seppä. Tehdään oikeasti kimpassa töitä ja mukavassa ympäristössä. Ja jos homma ei ota sujuakseen, niin voi lähteä vaikka kävelemään tuonne upeaan luontoon, Koivurova viittelöi Leinosenlammen suuntaan.

– Voi sanoa, että meillä on tarjolla maisemapaikkoja eikä toimistopaikkoja, Silvàn jatkaa.

Vastaa