Rillumarei-museo kotipitäjään

Esa Pakarinen Junior raahasi isänsä syntymäkuntaan monta painavaa matkalaukullista kulttuurihistoriaa.

Esa Pakarinen Junior päätyi tuomaan isänsä elämäntyöstä kertovat tavarat synnyinpitäjään, vaikka kyselyjä on tullut muualtakin Suomesta.

– Varkauden kaupunki ei ollut enää kiinnostunut laisinkaan näyttelystä, joten tavarat päätyivät sieltä minulle jokunen vuosi sitten. Isän kotipitäjä on näille luontevin paikka olla esillä, sillä hän painotti paljon pohjoiskarjalaisuuttaan. Isällä oli tänne hyvin lämpimät suhteet, ja Rääkkylä istuu muutenkin hyvin kuvioon, Junior kuvailee.

Mukana on niin juhlavuoden revyy-kiertueella näytteillä olleita esineitä kuin Varkauden edesmenneessä Pakarismuseossa näytteillä olleita kapineita.

Vitriineihin on päätynyt Pakarisen rakastetuimpien hahmojen esiintymisasuja, niin Pekka Puupään takki kukkahattuineen, Severin pikku haitari ruutupaidan kera kuin Impi Umpilammen kolttukin.

– Vanhanpiian roolihame oli muuten äitiysmekkona silloin, kun äitini Elli Aho odotti minua, Junior paljastaa.

Näyttelijätoverukset Pekka ja Pätkä on ikuistettu Masa Niemen sisaren, Taimi Mäkisen tekemään savipatsaaseen.

Kouvolan kravattimallin haitari on yksi näyttelyn soittimista.

– Taitaa olla sama peli, millä Esa soitteli Severi Suhosena 70-luvulla Koivuniemessä. Olin poikasena mukana silloin haitarinsoittoa opettelemassa, paikallinen muusikko Kari Kinnunen muisteli tapaillessaan sointuja nuoremman Pakarisen pyynnöstä.

Esillä on myös yksi ennennäkemätön kokonaisuus.

– Sodanjälkeisen ajan matkalaukussa on kaikki isän senhetkinen omaisuus hetekaa ja hanuria lukuun ottamatta. Laatikko oli meillä vuosia öljyhuoneen nurkassa, Junior kuvailee pääasiassa suutarin tarvikkeita sisältävää veskaa asetellessaan.

Kultalevy Pakarock-albumista on asettunut taitelijan kuvalla varustettujen salmiakkipastillien viereen kuvaamaan 70-luvun tunnelmia. Piikkarit ja pituushypyn piirimitalit muistuttavat urheilijataustasta.

Toistaiseksi, mutta pysyvästi

Rakkainta esinettä kysyttäessä Junior nostaa yhden ylitse muiden.

– Kyllä tämä Rauni Liukon pronssivalos on tärkein. Siinä on meidän peukalot vastakkain.

Kokonaisuutta täydentää tunnelmallinen valokuva isästä ja pojasta.

Yksi helmistä on rintamalla piirretty teos viihdytyskiertueen soittajasta. Pakarisen omasta sotataipaleesta kertovat hänen kotialbuminsa mustavalkoiset valokuvat. Alkuperäiset elokuvajulisteet sekä sopimuspaperit Suomen Elokuvateollisuuden kanssa tuovat mieleen muun muassa Lentävän kalakukon.

Näyttelyn tavarat ovat Rääkkylässä periaatteella toistaiseksi, mutta pysyvästi.

– Tarvittaessa niitä siirretään muualle. Esimerkiksi ensi syksynä osaa lainataan Joensuuhun, jossa pidetään instrumentaalikomiikan SM-kisat, itsekin kyseisen taiteenlajin elvyttäjiin kuuluva Junior kertoo.

Innostus näyttelyn saamiseksi syntymäkuntaan virisi ensimmäisenä kunnanjohtaja Yrjö Erosen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tapio Hämäläisen mielissä.

– Tapsa kertoi Severin tarvikkeista Varkaudesta, ja minä soittelin sitten Juniorille. Kevät tässä asiaa pohdittiin, ja viime viikolla tehtiin lopullinen päätös, Eronen kertoo.

Avajaisia vietetään tulevana tiistaina ennen valtuuston kokousta, ja näyttely on avoinna yleisölle keskiviikosta alkaen.

Vastaa