Diabetesmittarit vaihtuvat monelta

Kaksi vuotta sitten diabetesdiagnoosin saaneen Vuokko Hakulisen ei tarvitse vaihtaa omaa verensokerimittariaan. Diabeteshoitaja Rauni Mäkisalo tulkitsi Hakulisen kirjaamia testituloksia torstaina.

Joensuun seudun hankintatoimi on kilpailuttanut verensokerimittarit ja niissä käytettävät liuskat. Uudet liuskat eivät käy välttämättä vanhoihin mittareihin, joten monen diabeetikon on vaihdettava tuttu mittari uuteen.

Joissakin Pohjois-Karjalan kunnissa on jo aloitettu uusien mittareiden jakaminen asiakkaille. Liperissä aloitetaan kesäkuun alussa.

Diabeteshoitaja Rauni Mäkisalo arvioi, että asia koskee noin 300 asiakasta Liperissä.

– Asiakkaillamme on nyt käytössä kuusi erilaista mittaria, joista osa joudutaan uusimaan. Mutta toisin kuin ihmiset ovat luulleet, käyttöön ei oteta ainoastaan yhtä laitetta. Vaihdon jälkeen jää edelleen neljä erilaista mittaria, koska sama mittari ei välttämättä sovi kaikille, Mäkisalo kertoo.

Mittareiden vaihto on herättänyt hieman hämmennystä diabesasiakkaiden keskuudessa. Mäkisalo arvelee syyksi heikon tiedottamisen. Itse muutoksessa hän ei näe ongelmaa, koska mittarifirmojen edustajat suorittavat vaihdon ja opastuksen.

Yli miljoonan säästö sopimuskaudella

Veren glukoosiarvon omatoimiseen mittaamiseen tarkoitetut laitteet ovat ilmaisia diabetesdiagnoosin saaneille kuntalaisille eivätkä ne maksa mitään kunnillekaan.

Joensuun seudun hankintatoimen hankintapäällikkö Mika Purmosen mukaan alan yleinen käytäntö on, että laitevalmistajat antavat mittarit veloituksetta mutta laskuttavat liuskoista.

– Laitetoimittajat jyvittävät luonnollisesti mittareiden kustannukset liuskahintoihin, koska eihän täysin ilmaisia tuotteita ole olemassakaan, Purmonen sanoo.

Kilpailutuksessa valittiin neljä laitetoimittajaa: Abbott Diabetes Care, Bayer, Lifescan ja Roche Diagnostics. Vuosittain mittareita tarvitaan noin tuhat ja niissä käytettäviä testiliuskoja noin 1,6 miljoonaa kappaletta.

Mittareiden vaihtaminen tuo Purmosen mukaan merkittävän säästön seudullisessa hankintasopimuksessa mukana oleville Pohjois-Karjalan kunnille.

– Kilpailutuksen myötä saamme vuodessa 420–430 000 euron säästön, josta myös Liperi kuittaa osansa.

Sopimuskausi on kaksi vuotta ja sen jälkeen on mahdollisuus jatkaa sopimusta yhdellä vuodella. Uudessa sopimuksessa liuskat maksavat 14 –16 senttiä kappale, kun aiemmin ne maksoivat 41–44 senttiä kappale.

Vastaa