Verkko tekijää vailla

Laajakaista kaikille 2015 -hankkeen projektipäällikkö Esa Huurreoksan mukaan maakuntaliitto aikoo jalkautua kylille markkinoimaan hanketta. – Operaattoreita kiinnostaa, kuinka paljon halukkaita liittyjiä on, hän sanoo.

Pohjois-Karjalan haja-asutusalueiden laajakaistahankkeet eivät kiinnosta operaattoreita, vaikka kustannuksista vastaavat myös valtio, EU ja kunnat.

Rääkkylässä ollaan nyt kahden vaiheilla, lähteekö kunta ollenkaan mukaan Laajakaista kaikille 2015 -hankkeen ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen. Kunnassa petyttiin, kun toiselle ja kolmannelle vaiheelle ei löytynyt tekijää pari viikkoa sitten päättyneellä tarjouskierroksella.

Ainoa koko hankkeesta kiinnostunut operaattori, kontiolahtelainen Telekarelia, pystyi ottamaan tällä kertaa vain kolme kohdetta Juuan, Lieksan ja Kontiolahden suunnalta.

– Meillähän on nyt Telekarelialta kesäkuuhun saakka voimassa oleva tarjous ensimmäisen vaiheen toteuttamisesta. Olisimme halunneet kuitenkin tietää jo tässä vaiheessa loppujen hankkeiden kustannukset ja aikataulut, että saamme varmistuksen siitä, että kaikki kunnan alueet ovat tasa-arvoisessa asemassa, kunnanjohtaja Yrjö Eronen kertoo.

– Meillä on pienoinen epäilys, että tästä hankkeesta (Laajakaista kaikille 2015) ei ole pelastajaa, vaan valtio joutuu tekemään uudet ratkaisut koko maan saamiseksi laajakaistan piiriin. Kyllä se siltä näyttää, että Suomi jää takapajulaksi.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Telekarelia vetää ensimmäisessä vaiheessa runkoverkon Rasivaaran ja kirkonkylän kautta saarten alueelle.

Rääkkylän kunnanvaltuusto käsittelee asiaa myöhemmin keväällä. Erosen henkilökohtainen kanta on, että ensimmäiseen vaiheeseen pitäisi joka tapauksessa lähteä.

Runsaan 80 kilometrin runkoverkon kustannusarvio on 1,09 miljoonaa, josta kunnan osuus on noin 240 000 euroa.

Suunnitelmissa pysytään

Myös Liperin toinen vaihe, Leppälahden alue, jäi ilman tarjousta. Se ei kuitenkaan vaikuta niin sanotusti mopon ohjaukseen – ensimmäisen vaiheen työt aloitetaan näillä näkymin heti roudan sulettua.

– Tilanne on mikä on, mutta jatkamme suunnitelmien mukaan. Sopimusta ei ole vielä kuitenkaan allekirjoitettu Telekarelian kanssa, kunnankamreeri Hannu Raninen kertoo.

Ensiksi tuetun laajakaistan piiriin saatetaan kirkonkylä–Liperinsalo–Niinikkosaari ja kirkonkylä–Tutjunniemi -alueet.

Runkoverkon pituus on 44 kilometriä ja kustannusarvio lähes puoli miljoonaa euroa. Kunnan oma rahoitusosuus on noin 160 000 euroa

Myös kyläläisten oltava aktiivisia

Maakuntaliiton projektipäällikkö Esa Huurreoksa myöntää, että operaattoreiden saaminen on vähintään haastavaa.

– Telekarelia on ilmoittanut, ettei se voi rakentaa koko maakuntaa. Tässä on sellainen tukiviidakko, että se on osaltaan vähentänyt operaattoreiden kiinnostusta.

Nyt toteuttajaa vaille jääneet hankkeet otetaan mukaan syksyllä järjestettävään hakukierrokseen.

– Tarvittaessa voimme järjestää kilpailutuksen hyvinkin nopealla aikataululla.

Nyt ollaan reilusti myöhässä, tulevana kesänä eri puolilla maakuntaa aloitettavat laajakaistatyöt piti aloittaa jo viime kesänä.

Huurreoksan mukaan asioita voisi vauhdittaa myös maaseudun ihmisten oma aktiivisuus. Esimerkkinä hän mainitsee Liperin Komperon aikeet yhdistää sekä vesihuolto- että laajakaistahanke. Putket ja kaapelit kun voi upottaa samaan kaivantoon.

– Operaattoreita luonnollisesti kiinnostaa, kuinka paljon kylillä on halukkaita liittyjiä.

Maakuntaliitto pyrkii vauhdittamaan Laajakaista 2015-hanketta erityisellä markkinointikampanjalla. Ajatuksena on jalkautua kylille kertomaan asiasta.

Rääkkylän pohdiskelut kuntalaisten tasa-arvoisuudesta ovat aiheellisia, jos kiinnittää huomiota liittymismaksujen hintakehitykseen. Telekarelia määritteli ensimmäisessä vaiheessa, että liittymismaksu voi olla korkeintaan 499 euroa veroineen. Nyt toisella kierroksella liittymismaksun enimmäishinta on kohonnut yli kaksinkertaiseksi. Materiaalin ja työn hinta nousevat koko ajan.

Vastaa